Pridať recept

Domáca Marlenka, FOTORECEPT

ingrediencie

CESTO

300 g
cukor práškový
400 g
hladká múka
250 g
maslo
1 PL
sóda bikarbóna
3 ks
vajce
3 PL
med
trochu
mlieko

PLNKA

375 g
maslo
600 g
Salko sladené

NA OZDOBU

hrstí
vlašské orechy
1 balíček
Pikao kakaové

postup

Oriešky, med, salko a maslo splynú v jeden fantastický zákusok! 

1.

CESTO: Nad parou si rozpustíme jedno celé maslo. Pridáme med, vajcia, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je cesto príliš husté pridáme trocha mlieka a znova rozmiešame. Nakoniec si cesto odvážime, a rozdelíme si ho na tri rovnaké časti.

Fotorecept: Marlenka
Fotorecept: Marlenka
Zdroj: 2Ericka
 
2.

Na tenký plech mi dáme papier na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme jednu časť cesta. Cesto roztierame až tesne po okraj!!! Pečieme v rúre na 175 stupňov približne 12 minút. Cesto je hotové keď zhnedne a okraje nám začnú tmavnúť akoby sa už pomaličky pripekali.

Fotorecept: Marlenka
Fotorecept: Marlenka
Zdroj: 2Ericka
3.

(s cestom narábame veľmi opatrne je krehké a mohlo by sa zlomiť!!!) Upečený plát cesta necháme na pečiacom papieri vychladnúť, otočíme ho a okraje orežeme. (spodná strana cesta má väčšie množstvo bubliniek, preto neskôr ľahšie do seba vpije plnku a cesto nám rýchlejšie zmäkne). Orezávame z každej strany cca 2cm. Zvyšné kúsky cesta vložíme do misky a prstami podrvíme na jemnú posýpku, ktorú neskôr použijeme na zdobenie koláča.

Fotorecept: Marlenka
Fotorecept: Marlenka
Zdroj: 2Ericka
4.

PLNKA: V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo do ktorého postupne primiešame sladené salko. Plnku si odvážime a rozdelíme ju na tri rovnaké časti. Niekto salko pred použitím varí aby skaramelizovalo, ja nie. Mám to odskúšané a neuvarené salko chutí v Marlenke omnoho lepšie ako to uvarené a tak isto aj lepšie vyzerá pretože hnedá plnka v koláči zaniká...

Fotorecept: Marlenka
Fotorecept: Marlenka
Zdroj: 2Ericka
5.

Prvý plát cesta si položíme na dosku a roztrieme naň prvú časť plnky. Postup opakujeme aj s ostatnými plátmi cesta. (s cestom narábame veľmi opatrne je krehké a mohlo by sa zlomiť!!!) Na posledný plát rozotrieme len tri štvrtiny plnky a zvyšok použijeme na potretie okrajov.

Fotorecept: Marlenka
Fotorecept: Marlenka
Zdroj: 2Ericka
6.

NA OZDOBU: Vlašské orechy si nasekáme na drobné kúsky. Keď máme čas, môžeme nasekané orechy na sucho troška opražiť. Orechom to dodá výraznejšiu chuť a aj krajšiu farbu. V malom poháriku si rozmiešame Pikao s trošičkou studenej vody aby nebolo také husté. Môžte použiť aj čokoládu ale tá sa po stuhnutí zle krája a praská, no pikao sa len vpije do posýpky a zostane mäkké.

Fotorecept: Marlenka
Fotorecept: Marlenka
Zdroj: 2Ericka
7.

Vrch a boky koláča si posypeme posýpkou ktorú sme si pripravili zo zvyškov cesta. Posýpku môžeme rukou veľmi jemne popritláčať aby sa nám spojila s plnkou a vytvorila nám tak ďalšiu vrstvu koláča. Na vrch vysypeme nasekané vlašské orechy a na úplný koniec už len vrch cik-cak pokvapkáme Pikaom.

Fotorecept: Marlenka
Fotorecept: Marlenka
Zdroj: 2Ericka
8.

Marlenku necháme aspoň hodinu mimo chladničky aby sa nám do cesta dobre vpila plnka a koláč nebol suchý. Keď Marlenku príliš skoro vložíte do chladničky, maslo v plnke stuhne a tá sa nevpije do cesta. Na druhý deň je vždy Marlenka už krásne mäkučká.

Fotorecept: Marlenka
Fotorecept: Marlenka
Zdroj: 2Ericka
9.

Videla som už mnoho receptov na domáce medové Marlenky, všetky mali 7 plátov, cesto sa valkalo a postup bol vždy veľmi zložitý. Od kedy mi moja kamarátka Veronika ukázala tento recept proste som si ho zamilovala. Dúfam, že sa vám recept zapáči tak ako mne a napíšete mi ako sa podaril vám. Vaši známi a rodina určite povedia "wow" keď im na stôl dáte takúto domácu dobrotu upečenú s láskou. Prajem pevné nervy a dobrú chuť :) Saakoo

Fotorecept: Marlenka
Fotorecept: Marlenka
Zdroj: 2Ericka
10.

Tu máte na ukážku aj moju úplne prvú Marlenku. Kedže som pred mesiacom nevedela upiecť ani piškótové cesto, tu je dôkaz že tento recept je naozaj veľmi jednoduchý a vždy sa podarí :)

Fotorecept: Marlenka
Fotorecept: Marlenka
Zdroj: 2Ericka
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
marinnah
12.2.2020 19:18 | |
+146 -75
Ako velky plech je treba pouzit prosim? Alebo aku ma mat hrubku cesto po natreti na plech prosim?
Anonymný nick
14.1.2020 22:43 | |
+26 -20
Tak táto Marlenka nemá chybu, robili sme s priateľom a teda lepšiu som nejedla.Len bola lepšia keď odstála pár dní, keď pláty zmäkli. Za mňa najlepší koláč aký som jedla.
zdeno.seven
21.5.2019 20:09 | |
+31 -18
Cesto je vyborne namiesto plnky som dal mascarpone+slahacka+od oka trochu cukru. Aby to nebolo maslove také nelubime. Haha a bez pikaa na vrchu to sa mi zda zbytočne sladké. Koláč bol nad mieru výborný. Aj hostia pytali recept. *****