Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Zázvorový sirup

ingrediencie

1 liter
voda
2 ks
chemicky neošetrený citrón
40 dkg
čerstvý zázvor
80 dkg
kryštálový cukor

postup

1.
Citróny aj s kôrou nakrájame na plátky. Vodu s cukrom privedieme do varu, pridáme citróny a varíme a miešame, kým nebolí ruka, minimálne však do doby, než sa konzistencia zmení z "voda" na "sirup".
2.
Zázvor olúpeme, nakrájame alebo nastrúhame na plátky. Pridáme k sirupu a varíme cca 10 minút.
3.
Po odstavení sirup scedíme a necháme pomaly vychladnúť a naplníme do fliaš. Takto v chladničke vydrží aj 2 mesiace. V prípade, že si chcete urobiť zásobu na celú zimu je možné po odstavení zázvor a citrón scediť a sirup zakonzervovať. Ja to robím tak, ako ma naučila moja starká. Horúci nalejem do nahriatych fliaš, ideálne v súčinnosti s nejakou kovovou paličkou. Fľaše zavíčkujem, zabalím do deky a nechám do druhého dňa postupne chladnúť. Niekto prevracia fľaše hore dnom, ale ja to nerobím a nikdy som problém s plesnivením alebo kazením nemala.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
nuttela26
17.9.2014 18:31 | |
+23 -3
Určite to vyskúšam urobiť (y)
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Spenená zrnková
Nespravte si „faux pas“ v kaviarni!
Nespravte si „faux pas“ v kaviarni!
Pitie kávy patrí medzi každodenné rituály väčšiny dospelých ľudí. Ak nepatríte medzi človeka, čo ihneď po zobudení musí...
egreš
Egreše
Egreše
Egreše sú veľmi chutné ovocie. Pri správnom výbere odrody je dokonca aj sladké. Egreš bol pôvodne obyčajný divoký ker...
smaženie
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Pri mojich prednáškach či seminároch o intolerancii na potraviny padajú najčastejšie otázky práve o lepku. Ako ho...