Pridať recept

Závin s makom

ingrediencie

500 g
polohrubá múka
100 g
cukor
25 g
droždie
1/4 liter
mlieko
1 ks
vajce
120 g
maslo
1 ks
vajce na potretie
podľa chuti
práškový cukor na posypanie, maslo na vymastenie plechu
podľa chuti
soľ, citrónová kôra, vanilkový cukor

PLNKA

180 g
mak
3 dl
mlieko
120 g
cukor práškový
1 PL
med
60 g
postrúhaný perník
20 g
čokoláda
20 g
mandle alebo orechy
podľa chuti
citrónová kôra, potlčená škorica a vanilka

postup

1.
Do vymiešaného masla zamiešame trocha soli, vajce, postrúhanú kôru, cukor a miešame asi 15 minút. Potom pridáme z droždia vykysnutý kvások, vlažné mlieko a zohriatu múku.
 
2.
Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré dáme vykysnúť. Vykysnuté vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, hrubého asi 1 cm. Natrieme pripravenou plnkou, zvinieme, uložíme na vymastený plech a necháme kysnúť. Potom závin potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme. Upečený posypeme cukrom.
3.
PLNKA : Mak dáme do misy, pridáme cukor, po lyžiciach za stáleho miešania horúce mlieko, kúsok masla, postrúhaný perník a citrónovú kôru, trochu mletej škorice, postrúhané mandle, postrúhanú čokoládu, trochu medu a všetko spolu vymiešame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať