Pridať recept

Kysnutá žemľová knedľa na pare, FOTORECEPT

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
6
porcií
50
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
hrubá múka
300 ml
mlieko
1 ks
vajce
1 ks
suchý rožok
15 g
droždie
1 KL
krupicový cukor
3 štipky
soľ

postup

Niet nad chutnú domácu knedľu. 

1.

Pripravíme si hrubú múku, mlieko, vajce, droždie, soľ a cukor.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
 
2.

Do väčšej misky preosejeme hrubú múku osolenú troškou soli.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
3.

Pripravíme si kvások. Droždie rozmrvíme do hrnčeka a posypeme lyžičkou cukru a miešame, kým sa droždie roztopí.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
4.

Potom prilejeme časť vlažného mlieka a prisypeme za stáleho miešania múku. Necháme vykysnúť.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
5.

Do zvyšku mlieka zamiešame 1 vajce.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
6.

Na preosiatu múku dáme kvások.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
7.

Vareškou miešame a postupne pridávame mlieko s vajcom.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
8.

Pomiešané suroviny dáme na múkou posypanú podložku a miesime cesto rukami a pridávame zvyšok mlieka.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
9.

Nakrájame rožok na kocky a postupne pridávame do cesta. Ak použijeme elektrický miesič, všetky suroviny pridávame postupne do misky miesiča priamo. Je to rýchlejšie.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
10.

Spracované cesto vložíme do mukou poprášenej rýchlokysky. V uzavretej kyske necháme kysnúť (asi 25 minút)

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
11.

Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a vytvarujeme na podložke 2 knedle.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
12.

Do nádoby s podložkou na parenie dáme zovrieť vodu. Na podložku dáme kúsok plátna a naň položíme pripravené knedle. Nádobu uzatvoríme pokrievkou a v pare varíme 20 minút.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
13.

Uvarené knedle popicháme vidličkou a vyberieme na drevenú podložku alebo veľký tanier.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
14.

Ak chceme použiť knedľu hneď po uvarení, delíme ju hrubou niťou. Po vychladnutí krájame nožom.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
15.

Z jednej knedle nakrájame asi 12 kúskov hrúbky 20 mm + končeky. Použijeme ako prílohu k rôznym omáčkam, dusenej kapuste, dusenému mäsu so šťavou a pod.

Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Fotorecept: Kysnutá žemľová knedľa parená
Zdroj: halenka
16.

Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Parené knedle
Parená knedľa úžasne mäkká a jemná ako pavučinka! Táto knedľa na MINERÁLKE je perfektná, geniálne triky, ako sa vždy podarí
Takto pripravíte vždy krásne jemnú a nadýchanú parenú knedľu! Máme pre vás perfektný recept a zopár trikov,...
TOP
Takto sa už nikdy neprilepí! Iba skúsení kuchári vedia, čo treba urobiť. Pripravte si tú najlepšiu domácu
Takto sa už nikdy neprilepí! Iba skúsení kuchári vedia, čo treba urobiť. Pripravte si tú najlepšiu domácu parenú knedľu a tento TRIK si zapamätajte
Aj vám sa parená knedľa vždy prilepí na parák? Odteraz sa vám to už nikdy nestane! Pozrite sa, čo stačí urobiť: