Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Zemiakový chlieb

4
porcie
90
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

3 ks
zemiaky
1 kg
hladká múka špeciál
1 PL
soľ
1 KL
rasca

postup

1.

Kvások pripravíme tak, že v 500 ml teplej vody rozpustíme 2 PL kryštálového cukru a 1 kocku droždia. Necháme ho kysnúť, až kým sa na vrchu nevytvorí živá kôrka.

2.

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a potom ich nastrúhame na strúhadle a necháme vychladnúť. Zmiešame múku, vychladnuté zemiaky, rascu a soľ, pridáme kvások a spolu vymiesime na cesto. Miesime asi 15 minút. Hmota cesta je správna, ak sa cesto oddeľuje od misky a rúk a mali by teda zistiť skoro čisté. Takto vypracované cesto necháme v miske, vrch pomúčime a prikryjeme na odpočinok utierkou na dobu približne trištvrte hodinu.

3.

Po tomto čase cesto preložíme na pomúčený lopár a viackrát preváľkame. Vypracujeme z cesta bochník, preložíme na pomúčený plech a prikryjeme utierkou ešte na ďalších 15 minút, aby chlebík správne dokysol. V prípade, že chlieb pečieme v teplovzdušnej rúre, musíme túto dobre vyhriať na 200°C.

4.

Do dobre vyhriatej rúry vložíme plech s cestom na chlebík a pečieme 60 minút. Na upečenom chlebíku buď necháme kôrku pomúčenú alebo chlieb potrieme jemne vodou.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
woman looking
Zákusky ako z cukrárne si s nami hravo pripravíte aj doma!
Zákusky ako z cukrárne si s nami hravo pripravíte aj doma!
8 neodolateľných pokušení z cukrárenských vitrín si ľahko pripravíte u vás doma vďaka našim overeným receptom.
Základný kurací
Video: Ako pripraviť dokonalý kurací vývar
Video: Ako pripraviť dokonalý kurací vývar
Opakovanie je matka múdrosti. Preto sme tu s krátkym videom, v ktorom si zopakujeme ako pripraviť všeliek známy tiež...