Pridať recept

Zemiakový chlieb

4
porcie
90
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

3 ks
zemiaky
1 kg
hladká múka špeciál
1 PL
soľ
1 KL
rasca

postup

1.

Kvások pripravíme tak, že v 500 ml teplej vody rozpustíme 2 PL kryštálového cukru a 1 kocku droždia. Necháme ho kysnúť, až kým sa na vrchu nevytvorí živá kôrka.

 
2.

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a potom ich nastrúhame na strúhadle a necháme vychladnúť. Zmiešame múku, vychladnuté zemiaky, rascu a soľ, pridáme kvások a spolu vymiesime na cesto. Miesime asi 15 minút. Hmota cesta je správna, ak sa cesto oddeľuje od misky a rúk a mali by teda zistiť skoro čisté. Takto vypracované cesto necháme v miske, vrch pomúčime a prikryjeme na odpočinok utierkou na dobu približne trištvrte hodinu.

3.

Po tomto čase cesto preložíme na pomúčený lopár a viackrát preváľkame. Vypracujeme z cesta bochník, preložíme na pomúčený plech a prikryjeme utierkou ešte na ďalších 15 minút, aby chlebík správne dokysol. V prípade, že chlieb pečieme v teplovzdušnej rúre, musíme túto dobre vyhriať na 200°C.

4.

Do dobre vyhriatej rúry vložíme plech s cestom na chlebík a pečieme 60 minút. Na upečenom chlebíku buď necháme kôrku pomúčenú alebo chlieb potrieme jemne vodou.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...