Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Zemiakový chlieb

4
porcie
90
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

3 ks
zemiaky
1 kg
hladká múka špeciál
1 PL
soľ
1 KL
rasca

postup

1.

Kvások pripravíme tak, že v 500 ml teplej vody rozpustíme 2 PL kryštálového cukru a 1 kocku droždia. Necháme ho kysnúť, až kým sa na vrchu nevytvorí živá kôrka.

2.

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a potom ich nastrúhame na strúhadle a necháme vychladnúť. Zmiešame múku, vychladnuté zemiaky, rascu a soľ, pridáme kvások a spolu vymiesime na cesto. Miesime asi 15 minút. Hmota cesta je správna, ak sa cesto oddeľuje od misky a rúk a mali by teda zistiť skoro čisté. Takto vypracované cesto necháme v miske, vrch pomúčime a prikryjeme na odpočinok utierkou na dobu približne trištvrte hodinu.

3.

Po tomto čase cesto preložíme na pomúčený lopár a viackrát preváľkame. Vypracujeme z cesta bochník, preložíme na pomúčený plech a prikryjeme utierkou ešte na ďalších 15 minút, aby chlebík správne dokysol. V prípade, že chlieb pečieme v teplovzdušnej rúre, musíme túto dobre vyhriať na 200°C.

4.

Do dobre vyhriatej rúry vložíme plech s cestom na chlebík a pečieme 60 minút. Na upečenom chlebíku buď necháme kôrku pomúčenú alebo chlieb potrieme jemne vodou.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Netradičné Mojito
Mojito drink 4x inak
Mojito drink 4x inak
Vyskúšajte variácie najznámejšieho letného alkoholického drinku. Čučoriedky, jahody, pomaranč, či melón dodajú drinku...
Slivkovy lekvar
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Päť receptov na tradičnú dobrotu, ktorá stáročia dotvára slovenské dezerty a sladké chody.
Mrkvová polievka
Delikátne polievky z letnej záhradky
Delikátne polievky z letnej záhradky
Päť polievok, ktoré chutne využívajú čerstvé plody leta.