Pridať recept

Kulajda so strateným vajíčkom

ingrediencie

3 PL
maslo
3 PL
hladká múka
1,2 litre
kurací vývar
4 ks
veľké zemiaky
1 hrsť
čerstvé lesné huby
75 ml
ocot
250 ml
smotana
3 PL
krupicový cukor
1 zväzok
čerstvý kôpor
podľa chuti
soľ
podľa chuti
korenie
4 ks
vajce
170 ml
ocot

postup

1.
Najprv si pripravíme zápražku. V hrnci rozpustíme maslo, prisypeme hladkú múku a orestujeme ju do ružova. Zalejeme kuracím vývarom, ochutíme soľou a korením. Zemiaky nakrájame na rovnako veľké kocky a pridáme do hrnca. Očistíme hríby a pokrájame na väčšie kúsky a na masle ich orestujeme do zlatista. Orestované, ale ešte nedovarené hríby pridáme do polievky a varíme pokiaľ nezmäknú hríby aj zemiaky. Nakoniec vmiešame smotanu, dochutíme cukrom, octom a privedieme k varu. Varíme 2 minúty, stiahneme z ohňa, pridáme čerstvý nasekaný kôpor a už nevaríme.
 
2.
Postup na stratené vajíčko. Do menšieho hrnca dáme vodu, keď sa začne variť pridáme do nej ocot. Vajíčka rozbijeme do malých šálok (každé do svojej vlastnej). Vodu rýchlo zamiešame, tak aby v strede vznikol vír, to ktorého postupne vlejeme každé jedno vajíčko osobitne. Vodní vír krásne zabalí bielko okolo žĺtka. Keď sa bielko spevní, stiahneme hrniec z ohňa a vajíčko necháme ešte 3 minúty dôjsť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať