Pridať recept

Špargľa s holandskou omáčkou

ingrediencie

1,5 kg
biela špargľa
2 litre
voda
6 PL
cukor
1 PL
soľ
4 ks
vaječný žĺtok
200 ml
biele víno
100 g
maslo
10 kvapiek
citrón
1 štipka
soľ
1/2 kg
zelená špargľa

postup

1.
Bielu špargľu olúpeme a odrežeme drevnaté konce. Zelenú špargľu nelúpeme, len z jej stonky odstránime púčiky. Špargľu po častiach zviažeme kuchynským povrázkom. Zelenú špargľu zviažeme osobitne. V užšom hrnci, do ktorého sa vojdu zväzky špargle nastojato, privedieme vodu k varu s cukrom a soľou. Zelenú špargľu varíme len 5 minút a bielu 10 minút. Uvarenú špargľu rozviažeme a rozdelíme na predhriate taniere.
 
2.
V malom hrnci na miernom ohni rozohrejeme maslo. Do druhého hrnca nalejeme víno, pridáme vaječné žĺtky, osolíme a metličkou vyšľaháme na penu. Tento hrniec postavíme na mierny plameň a neprestávame miešať. Ak by sa omáčka začala moc zohrievať, odložíme ju z platne a chvíľku ešte miešame. Tým sa hrniec čiastočne ochladí a omáčka sa nezrazí. Potom omáčku zase vrátime na oheň a šľaháme pokiaľ sa žĺtka nezdvihnú do peny a vytvoria hustú omáčku. Stiahneme z platne a veľmi pomaly vmiešame horúce maslo. Nakoniec omáčku dochutíme kvapkami citrónu a soľou.
3.
Cez špargľu nalejeme časť Holandskej omáčky. Zvyšnú omáčku podávame v miske zvlášť. Môžeme podávať s varenými zemiakmi alebo knedľou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Varená špargľa
Viete ako pripraviť špargľu?
Špargľa sa za posledné roky udomácnila aj na pultoch našich obchodov. Viete čo z nej pripraviť a ako ju uvariť?
Špargľa s holandskou omáčkou
Sezóna špargle začína: Vychutnajte si ju s výbornou holandskou omáčkou, hotová je do pár minút, najjednoduchší recept!
Existuje niečo lepšie ako holandská omáčka so špargľou? Ale omáčka musí byť domáca. S týmto rýchlym...
Delikátna špargľa: Všetky recepty, ktoré potrebujete poznať, aby ste vždy pripravili tú najchutnejšiu  špargľu
Delikátna špargľa: Všetky recepty, ktoré potrebujete poznať, aby ste vždy pripravili tú najchutnejšiu špargľu
Jedna z najdelikátnejších zelenín má obmedzenú sezónu od apríla do júna, preto si ju treba vychutnať, kým...
Špargľa s maslom
Hit jari - špargľa
Špargľa je ideálna jarná spoločníčka, ktorej sezóna je práve v plnom prúde a bude trvať až do júla. Je...
2x špargľa podľa Henriety
Záhorácka špargľa, zelená a chrumkavá je niečo, čo ma dostane viac ako medvedí cesnak. Jeme ju v kuse pár...
Grilovaná špargľa
Špargľa už je opäť na pultoch: Poďme si pripomenúť, ako ju správne vybrať, očistiť a uvariť
Mnoho z nás sa už nemohlo dočkať, kedy sa v obchodoch objaví prvá čerstva špargľa. Ak ste ešte nezahrnuli...