Pridať recept

Žemľovka

ingrediencie

1 ks
vianočka
500 ml
mlieko
2 ks
vajce
12 PL
krupicový cukor
3 PL
rozpustené maslo
8 ks
jablko
250 g
mäkký tučný tvaroh
30 g
vanilkový cukor
1 ks
vaječný žĺtok
50 g
hrozienka v rume

postup

1.
Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Pripravíme tvarohovú plnku, tvaroh rozmiešame s maslom a žĺtkom, pridáme vanilkový cukor a precedené hrozienka. V miske premiešame mlieko s vaječnými žĺtkami, pridáme dve lyžice cukru, rozpustíme maslo a opäť premiešame. Do ochuteného mlieka postupne vkladáme na plátky nakrájanú vianočku a necháme ju nasiaknuť mliekom.
 
2.
Menší pekáč vymastíme maslom a dno pokryjeme prvou vrstvou nasiaknutej vianočky, na ňu rozprestrieme nahrubo nakrájané jablká, posypeme škoricou a 4 lyžičkami cukru. Navrch rozotrieme ešte tvarohovú plnku, pokryjeme poslednou vrstvou navlhčenej vianočky a pokvapkáme rumom z hrozienok. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 °C asi na 45 minút.
3.
Medzitým si z bielkov a 6 lyžíc cukru vyšľaháme pevný sneh na "snehovú čiapočku" a rozotrieme ho na upečenú žemľovku a ešte krátko zapečieme v rúre.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Najlepšia tradičná žemľovka: Plus 11 receptov na ďalšie vynikajúce nákypy zo staršieho pečiva
Najlepšia tradičná žemľovka: Plus 11 receptov na ďalšie vynikajúce nákypy zo staršieho pečiva
Staršie pečivo namáčané v sladkom mliečnom kúpeli vrstvené s obľúbeným ovocím a zapečené do ružovkastej...
Orechová žemľovka s vanilkovou omáčkou
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či...
Slávnostné žemľovky
3 slávnostné žemľovky (nielen) na sviatočný deň
Skutočne výnimočné žemľovky, ktoré rozhodne musíte vyskúšať.
Smotanová žemľovka zo sladkého pečiva
Luxusná žemľovka: Vymeňte biele pečivo za vianočku, makovky či croissanty
Pripravte si vynikajúcu žemľovku zo sladkého pečiva a poctivej smotany.
Viete, čo musíte urobiť, aby boli rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Iba túto jednoduchú vec za pár minút
Rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Stačí urobiť túto jednoduchú vec za pár minút a už nikdy nebudú gumové!
Tip pre každého, kto si chce ráno vychutnať chrumkavé rožky a nechodiť po ne do obchodu každý deň!