Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Fotorecept: Sviatočný zemiakový šalát

12
porcií
65
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

2,5 kg
zemiaky
3 ks
mrkva
2 ks
petržlen
1 plátok
zeler
8 ks
korenie čierne celé
4 ks
nové korenie
2 ks
bobkový list
2 ks
biela cibuľa
6 ks
vajce
300 ml
sterilizovaná uhorka
300 ml
majonéza
2 KL
plnotučná horčica
1 KL
práškový cukor
200 ml
zeleninový vývar

postup

1.
Zemiaky varíme v šupke v slanej vode asi 25 minút. Ak sú dostatočne uvarené zlejeme vodu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí olúpeme.
2.
Očistíme mrkvu, petržlen a zeler, umyjeme, rozkrojíme a uvaríme pomaly do mäkka v malom množstve osolenej vody spolu s korením čiernym, novým a bobkovým listom. Necháme vychladnúť vo vývare.
3.
Vajíčka uvaríme natvrdo a po vychladnutí olúpeme. Očistenú cibuľu nadrobno nakrájame a sparíme vriacou vodou a necháme vychladnúť.
4.
Zemiaky rozkrojíme na polovice a krájačom varených zemiakov pretlačíme do pripravenej nádoby. Potom jemne osolíme, pocukrujeme a premiešame.
6.
Pomocou krájača na zemiaky pokrájame aj uvarenú koreňovú zeleninu. Vývar zo zeleniny precedený prilievame do nádoby a postupne premiešavame, aby šalát nebol suchý.
7.
Potom pridáme nakrájané uhorky s trochou nálevu z uhoriek bez korenia a premiešame.
8.
Pridáme nakrájané vajcia a podľa chuti prisolíme a premiešame.
9.
Nakoniec pridáme 2 malé lyžičky plnotučnej horčice a asi 300 ml majonézy. Všetko spolu premiešame a necháme odležať na chladnom mieste.
10.
Podávame ako prílohu k vyprážanému mäsu, syrom, varenej šunke a pod. Výborný je aj na obložené taniere i ako podklad na obložené chlebíky namiesto masla a iných nátierok.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
openhearts
18.12.2017 08:56 | |
+10 -92
..tak u nas doma sa neosvedcili tieto tazke majonezove salaty....je to hnus. otras a este k tomu aj vyprazane.....fuj
FiloPendere
8.4.2017 20:09 | |
+23 -3
Teraz som tento šalát dokončil a práve si pochutnávam. A chválim. Ďakujem :)
jasommi
13.12.2016 13:02 | |
+8 -22
Na 2,5 kg zemiakov asi tak dve stredné tatárky, ak je stále suchá, je možnosť pridať vodu z uhoriek, či aj trochu jogurtu alebo kyslej smotany. Určite hrášok, no cibuľa nemusí byť, takisto vajíčka. Na jednej strane skôr to podľahne skaze a nafukuje to dosť aj týchto prísad. Okrem toho načo taký sýty ak sa podáva k mäsu...
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Slivky
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Slivky nielenže skvelo chutia, ale sú nabité vitamínmi a minerálmi, upravujú krvný tlak, pomáhajú s trávením a majú...
Favorite popcorn
Pukance - popcorn či popsorgon
Pukance - popcorn či popsorgon
No kto by sa ešte s nimi nestretol? Popcorn - pukance, čiže kukuričná pochúťka k vínu, na chrumkanie pri dobrom filme...
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.