Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bobaľky (pupáky, opekance)

10
porcií
150
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 kg
múka polohrubá
125 g
palmarín
štipiek
soli
2 PL
kryštálový cukor
6 dl
vlažné mlieko
kociek
čerstvé droždie
3 PL
olej

postup

Všetky suroviny dáme do misy a vymiesime cesto. Dáme nakysnúť. Aby sa nám lepšie pracovalo tak si cesto rozdelíme na 4 časti a z každej "ušuľáme" valček, ktorý krájame na malé kúsky. Tie ukladáme na mierne pomúčený plech a upečieme. Oni potom stvrdnú. Na Vianoce si potom zoberie potrebné množstvo a zalejeme horúcim mliekom a necháme odstáť, kým zmäknú. Potom ich ochutíme cukrom a mletým makom. Polejeme roztopeným maslom. Niekto ich ešte pripravuje aj s kyslou kapustou alebo tvarohom, ale u nás vedie jedine mak.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
strasnesmrdis
23.12.2014 15:56 | |
+2 -3
U nas sa to vola ze "gugy" :D
gavina
19.12.2014 22:45 | |
+2 -2
Ja to robím takto: to isté, ako je v recepte až po zaliatie horúcim mliekom. Varím sušené slivky vo vode s cukrom a pre arómu dávam vyvariť klinčeky a škoricu / v čajovom vajíčku - aby som potom nemusela loviť /. Týmto sirupom aj so slivkami zalejem bobaľky, pridávam mak, šťavu z citróna a citrónovú šťavu. Mňammmm.
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Čerešňový kompót
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Leto, to je čas zavárania a konzervovania ovocia rôznymi postupmi. Klasické zaváranie s cukrom pozná každý. Ale...
Uhorkový šalát
Najsviežejšie uhorkové šaláty
Najsviežejšie uhorkové šaláty
5 skvelých šalátov zo šalátoviek, ktoré vás udržia sviežich a hydratovaných počas dlhých letných dní.