Pridať recept

Králik na cesnaku a slanine

4
porcie
110
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 kg
králik
100 g
slanina
4 strúčiky
cesnask
1 KL
soľ
1 ks
cibuľa
3 PL
bravčová masť
1/2 KL
mleté čierne korenie
200 ml
mäsový vývar

postup

1.
Králika umyjeme, osušíme a prešpikujeme polovicou slaniny. Potrieme ho cesnakom rozotretým so soľou a vložíme aspoň na hodinu do chladničky.
 
2.
Na rozpálenej masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a zvyšnú slaninu. Zmes preložíme do pekáča, prelejeme vývarom a na vrch uložíme králika. Vložíme ho do rúry a pečieme cca 75 minút pri teplote 180°C. Počas pečenia mäso obrátime a podlejeme vývarom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
fordinand2
19.9.2016 21:10 | |
+11 -4
Dobrý večer všetkým. Vyrastal som na dedine a chovanie zajacov - králikov bolo úplne bežné. Už z detstva si pamätám, že sme doma chovali zajace, sliepky, husy, kozya pod. Viem, že sme z mäsiarne kúpili snáď 2 - 3 krát mäso, aj to len hovädzie, lebo to sme nechovali. Vždy sa zarezala buď sliepka,alebo zajac na nedeľu. Na sviatky hus, kačica, no a na zimu sa zabilo prasiatko a bolo mäsa takmer do leta. Vtedy sa chovalo prasa do váhy minimálne do 200 - 300 kg.Hodnotenie prasiatka bolo v tej dobe podľa množstva vytopenej masti. Bravčová masť bola v tej dobe vzácna, lebo nebola ponuka rôznych tukov, vrátane rastlinných ako dnes. Bola jednou zo základných surovín, spolu s oškvarkami (napr.:medvedie tlabky(sušienkové pečivo) a domácim maslom pri príprave väčšiny mäsových i zeleninových jedál, múčnikov a zákuskov.Zajačina s kuracinou, husacinou, kačacinou tvorili však základ mäsových jedál počas roka. Mäso sa jedlo len vo štvrtok a v sobotu, nedeľu. Piatok zásadne býval bezmäsitý, ako aj iné dni v týždni, no hlavne piatok sa musel dodržať bez mäsa. Mwdzi tým sa varila napr.: fazuľa na kyslo, k tomu osúch, či zemiaková baba, alebo naopak, fazuľa na sladko, s domácimi hrubými rezancami, ktorích sa vždy urobilo viac ako bolo treba do fazuľe a zbytok sa zarobil s makom a cukrom, či tvarohom a cukrom, alebo sa udusila cibuľka so slížami a potom sa tam rozbili vajíčka. A....... robilo sa veľa iných chutných jedál, aj bez zásob, ktoré teraz dokážeme kúpiť v supermarketoch. Bola to určite zdravšia strava ako dnešná.Dokonca viem po mojich rodičoch, ako sa robí kozia bryndza, lebo kozičky sme chovali a Mali sme vždy veľa kozieho mlieka, tak sa to spracovávalo na rôzne produkty, okrem bežných, počnúc čerstvým, ešte teplým kozím mliekom, çerstvo nadojeným, až po výrobu b Ak máte niekto záujem, môžem Vám poslať priebežne recepty z nášho kraja, Horná Nitra-( Prievidza, Partizánske, Bánovce, - a okolie). Môžte mi písať na môj mail: vladobrida@gmail.com, alebo to napíšem aj na túto stránk