Staročeská vianočka
ingrediencie
postup
Do misky rozdrobíme droždie, pridáme trochu vlažného mlieka a lyžicu cukru. Zamiešame a necháme vzniknúť kvások.
Do druhej misy dáme múku, vlejeme rozpustené maslo, pridáme 2 žĺtky, cukor, vanilkový cukor, štipku soli a nastrúhaný muškátový oriešok. Vykysnutý kvások vlejeme do misy a pridáme zvyšné mlieko. Všetko miešame tak dlho kým sa nám nelepí na varešku.
Hrozienka ponoríme na pár minút do horúcej vody a spolu s mandľami vmiešame do cesta. Nádobu prikryjeme a na teplom mieste necháme cesto vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na deväť dielov. Spodnú časť spletieme zo 4 dielov, stred z 3 a vrchnú časť z 2 dielov.
Vianočku potrieme vajíčkom a dáme na vymastený plech a necháme ju ešte trocha vykysnúť. Nakoniec zvoľna upečieme vo vyhriatej rúre do zlatohneda.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.