Pridať recept

Orechový chlieb

ingrediencie

300 g
hladká pšeničná chlebová múka
100 g
ražná chlebová múka
100 g
celozrnná múka
360 ml
voda
1 ČL
kryštálový cukor
20 g
droždie
1 ČL
soľ
1 hrsť
vlašské orechy

postup

1.

90 ml vlažnej vody rozmiešame s cukrom a rozmrveným droždím. Keď je droždie rozpustené, nasypeme k nemu múku, soľ, prilejeme zvyšnú vodu a rozmixujeme. Keď je cesto dobre vymiesené, prisypeme nahrubo nasekané orechy a spolu zapracujeme. Cesto by sa malo odlepovať od stien misky, v ktorej sme ho miesili.

 
2.

Vymiesené cesto dáme na múkou poprášenú dosku a vytvarujeme z neho guľu. Odložíme ho na teplé miesto a necháme kysnúť cca 45 minút.

3.

Potom cesto vyberieme znova na kuchynskú dosku, hornou stranou ho otočíme nadol a vonkajšie okraje preložíme niekoľkokrát do stredu. Z cesta znova vypracujeme guľu a odložíme do ošatky a znova ho necháme kysnúť, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.

4.

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Chlieb pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie alebo v chlebovej forme. Povrch chleba narežeme, aby nepopraskal. Doba pečenia je asi 45 minút.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chlebové placky
Chutné a zdravé domáce chleby zo sveta. Ľahšie ako kysnuté
V rôznych krajinách sveta nájdete najrôznejšie druhy chleba. Často sú považované za tradičné jedlo, ktoré...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...