Pridať recept

FOTORECEPT: Gomboce od oka

ingrediencie

300 g
varené zemiaky
2 ks
vajce
1 dl
vody
trochu
soľ
g
polohrubá múka
na posýpku
strúhanka
kryštálový cukor
maslo na omastenie
podľa chuti
lekvár

postup

Tento recept by som zaradila medzi tie recepty od babičky. Od oka preto, lebo naše babičky všetko varili a pripravovali od oka. Každé jedno jedlo ktoré pripravili chutilo výborne, nemalo chybu a nepotrebovali k tomu žiadnú vážku. Verím, že nebude problém podľa tohto receptu si uvariť také fajné gomboce. Gramáž udám len orientačne.
1.
Väčšinou používam dusené zemiaky,čo sa zvyšia od obeda.Do misky pridám k zemiakom vajcia,trošku soli vodu,
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
 
2.
a múku.Múky pridám toľko aby cesto bolo vláčne,nie mäkké,ani tvrdé,také akurát.
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
3.
Vypracujem cesto na hladko.Pre menej skúsené gazdinky,je dobré si cesto vyložiť na dosku a dobré ho prehniesť.Cesto nechám trochu odstáť,tak 15 min.Lepšie sa potom s ním pracuje,lebo sa uvoľní lepok.
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
4.
Potom si cesto rozrežem na niekoľko častí a urobím šúľok asi o priemere 4-5 cm.
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
5.
pokrájam ho na 2,5 cm kolieska.
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
6.
Kolieska ešte prstami jemne roztlačím,na každé dám kúsok lekváru,v mojom prípade marmeláda.
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
7.
Potom každú guľku prehnem na poly,okraje zatlačím prstami a vytvarujem guľku.
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
8.
Postavím si na pec dostatočné množstvo osolenej vody,t.j.tak za 4-5 l a kým voda zovrie,spražím maslo a pripravím si strúhanku na posýpku.V menšej miske si strúhanku osmažím na sucho do karamelová.Ked začne hnednut pridám k nej za 2 PL spraženého masla,zamiešam a pridám kr. cukor,to už podľa chutí.Odstavím.Ak by strúhanka hnedla veľmi,treba ju presýpat do druhej misky,aby sa nezpálila.Musí byť pekná karamelová.
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
9.
Ked začne voda vrieť,pohádžem guľky do vriacej vody.Voda samozrejme prestane vrieť a guľky sú na dne.Jemne varechou raz premiešam,tak aby som guľky podobrala,aby sa neprilepili na dno a hrniec zakryjem.
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
10.
Ked začne voda znovu vrieť,začnú guľky po jednom vyskakovať na vrch.Nechám ešte pár minút povrieť,aby sa guľky uvarili v strede.
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
11.
Vedľa si priptavím misku so studenou vodou a guľky do nej povyberám.Je to kvoli tomu,že cesto sa v studenej vode troška stiahne a nieje také lepkavé.Hned z vody vyberiem.Guľky nesmú byť vo vode dlho,len vložíť a hned vybrať.
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
12.
Scedené od vody polejem maslom,omastím a podľa chutí ešte jemne osolím.
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
13.
Posýpem pripravenou strúhankou,
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
14.
premiešam,aby sa každá guľka obalila.Vidličky do ruky a môže sa pustiť do chutnania.
Fotorecept: Gomboce od oka
Fotorecept: Gomboce od oka
Zdroj: anka813
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
8.2.2015 20:47 | |
+4 -14
Je pre mňa záhadou,ako podľa tohto uvarí začiatočník.
Podobné články
Pirohy áno, ale tatarčané? Kedysi jedlo chudobných, dnes už ich robí málokto! Bohatá plnka a cesto jemné ako
Pirohy áno, ale tatarčané? Kedysi jedlo chudobných, dnes už ich robí málokto! Bohatá plnka a cesto jemné ako vatička. Ak ich raz vyskúšate, iné robiť nebudete
Jemné cesto, bohatá plnka a chuť perfektná. Do cesta nejde vajce, ale tajomstvo spočíva v inej surovine, toto je ona!
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
TOP
Sladké pirohy s čučoriedkami
Žiadne vajce, žiadne zemiaky a pirohy mäkké ako vatička! Toto sú najlepšie pirohy na svete, iné už nerobím, dnes so sladkými plnkami
Sladký obed aj dezert v jednom! Úžasne jemné a mäkké sladké pirohy tak, ako ich máme najradšej.
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
Už ste pirohy niekedy vyprážali? Neviem vysvetliť, aké dobré sú tieto vyprážané pirohy, celkom z iného sveta
Už ste pirohy niekedy vyprážali? Neviem vysvetliť, aké dobré sú tieto vyprážané pirohy, celkom z iného sveta a absolútne fantastické
Bryndzové pirohy sú fantastické, ale tieto sú oveľa chutnejšie! Zvonka krásne chrumkavé, vo vnútri úžasne...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...