Pridať recept

Orieškový koláč

8
porcií
60
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

1 ks
žĺtok
70 g
krupicový cukor
250 g
hladká múka
125 g
studené maslo
50 ml
studená voda

Plnka:

200 g
pistácie
200 g
mandle
250 g
trstinový cukor
2 KL
mletý kardamón
150 ml
pomarančová šťava
4 ks
žĺtok
2 PL
citrónová kôra

Ostatné:

2 PL
mlieko
1 ks
žĺtok
1 hrsť
orechy na ozdobu

postup

1.
Metličkou vymiešame žĺtok s cukrom a lyžicou studenej vody. Na pracovnú dosku nasypeme múku, štipku soli a v múčnej zmesi obalíme na kocky nakrájané maslo. Rukami ho spojíme s múkou, aby sme dostali mrveničku. Keď cesto drží pri sebe, spravíme doň jamu, do ktorej pridáme žĺtok, vodu a vymiešame cesto. Cesto môžeme na chvíľu vložiť do chladničky, alebo s ním začať rovno pracovať.
 
2.
Hotové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske rozvaľkáme o niečo väčší kruh ako je forma. Potom ho do formy pomocou valčeka prenesieme, poprepichujeme a prikryjeme ho papierom na pečenie. Ten zaťažíme fazuľami, hrachom alebo ryžou. Korpus zakryjeme a pečieme približne 9 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Potom ho odkryjeme, pečieme ďalších 5 minút a vyberieme ho z rúry.
3.
Orechy, kardamón a cukor rozmixujeme, potom prilejeme pomarančovú šťavu a zmes necháme chvíľu odpočívať. Nakoniec pridáme žĺtky, pomarančovú kôru a všetko premiešame. Orieškovú plnku navrstvíme na korpus, koláč vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Potom ho vyberieme, potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku a posypeme zmesou orechov. Vložíme ho naspäť do rúry a pečieme ďalších 10 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Orechové rezy
Žĺtkové, londýnske, žerbó, ... objavte tie najlepšie orechové rezy
Do Vianoc síce ešte ostávajú necelé dva týždne, ale nikdy nie je príliš skoro na vynikajúce orieškové rezy...
Juhoslovanský krémeš
Juhoslovanský krémeš: Dokonalé splynutie orechového cesta a pudingového krému
Krémeše existujú v rôznych podobách. Tento je skutočne krásny a navyše v sebe ukrýva delikátny orechový korpus.
Ako rýchlo a jednoducho olúpať orechy? Tento spôsob takmer nikto nepozná, trvá pár sekúnd!
Toto by vám nikdy nenapadlo! Geniálny TRIK, ako olúpať orechy behom pár sekúnd, takmer nikto ho nepozná
Perfektný spôsob, ako olúpať orechy behom pár sekúnd a bez väčšej námahy!
3 neodolateľné koláčové splynutia jabĺčok a orechov
Jablká a oriešky v 3 neodolateľných koláčoch
Jeseň ponúka tisícky inšpirácií na jablkové koláče.
Vlašské orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu či riziko infarktu. Tušíte, kto by ich mal jesť
Vlašské orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu či riziko infarktu. Tušíte, kto by ich mal jesť najčastejšie? Odborníci radia
Orechy patria medzi top potraviny, ktoré sa v našich domácnostiach nachádzajú počas celého roka. Okrem toho,...