Orieškový koláč
8
porcií
60
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto:
1
ks
žĺtok
70
g
krupicový cukor
250
g
hladká múka
125
g
studené maslo
50
ml
studená voda
Plnka:
200
g
pistácie
200
g
mandle
250
g
trstinový cukor
2
KL
mletý kardamón
150
ml
pomarančová šťava
4
ks
žĺtok
2
PL
citrónová kôra
Ostatné:
2
PL
mlieko
1
ks
žĺtok
1
hrsť
orechy na ozdobu
postup
1.
Metličkou vymiešame žĺtok s cukrom a lyžicou studenej vody. Na pracovnú dosku nasypeme múku, štipku soli a v múčnej zmesi obalíme na kocky nakrájané maslo. Rukami ho spojíme s múkou, aby sme dostali mrveničku. Keď cesto drží pri sebe, spravíme doň jamu, do ktorej pridáme žĺtok, vodu a vymiešame cesto. Cesto môžeme na chvíľu vložiť do chladničky, alebo s ním začať rovno pracovať.
2.
Hotové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske rozvaľkáme o niečo väčší kruh ako je forma. Potom ho do formy pomocou valčeka prenesieme, poprepichujeme a prikryjeme ho papierom na pečenie. Ten zaťažíme fazuľami, hrachom alebo ryžou. Korpus zakryjeme a pečieme približne 9 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Potom ho odkryjeme, pečieme ďalších 5 minút a vyberieme ho z rúry.
3.
Orechy, kardamón a cukor rozmixujeme, potom prilejeme pomarančovú šťavu a zmes necháme chvíľu odpočívať. Nakoniec pridáme žĺtky, pomarančovú kôru a všetko premiešame. Orieškovú plnku navrstvíme na korpus, koláč vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Potom ho vyberieme, potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku a posypeme zmesou orechov. Vložíme ho naspäť do rúry a pečieme ďalších 10 minút.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.