Pridať recept

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
Zdroj: dreamstime
4
porcie
50
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Buchtičky:

25 g
droždie
80 g
krupicový cukor
200 ml
vlažné mlieko
550 g
hladká múka
2 ks
vajce
1 PL
citrónová kôra
200 ml
olej
1 štipka
soľ

Krém:

750 ml
mlieko
1 ks
vanilkový lusk alebo extrakt
60 g
krupicový cukor
6 ks
žĺtok
podľa chuti
rum

postup

1.
Približne 4 lyžice mlieka zmiešame s droždím, lyžicou mlieka a múky. Kvások necháme chvíľu pracovať, medzitým v mise zmiešame múku, soľ, cukor, dve vajíčka a citrónovú kôru. Potom kvások vylejeme do misy, pridáme mlieko a olej. Vypracujeme cesto, môže sa nám zdať, že je príliš mastné, ale to nevadí.
 
2.
Pekáč vymastíme maslom a robíme doň buď väčšie alebo úplne malé guľky. Ukladáme ich tesne vedľa seba, aby sa pri pečení spojili. Plech prikryjeme utierkou a necháme ho približne pol hodiny kysnúť.
3.
Medzitým si rúru vyhrejeme na 180°C, buchtičky pečieme približne 25 minút, potom ich vyberieme a necháme vychladnúť.
4.
Medzitým si pripravíme vanilkový krém. V hrnci zohrejeme mlieko s troškou cukru a dužinou z vanilkového lusku alebo vanilkovým extraktom. Mlieko z ohňa odstavíme a necháme chvíľu odstáť. Do misy rozklepeme žĺtky a vymiešame ich so zvyšným cukrom do peny. Pridáme k nim polovicu teplého mlieka a stále šľaháme. Potom túto zmes nalejeme do mlieka a na miernom ohni ho varíme približne 10 minút, aby vznikol vanilkový krém.
5.
Ak chceme do krému môžeme pridať ale nemusíme rum. Buchtičky uložíme do taniera a prelejeme ich vanilkovým horúcim krémom.
6.
TIP: Žĺtkový krém môžeme nahradiť vanilkovým pudingom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať