Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vianočka

6
porcií
100
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
polohrubá múka
230 ml
mlieko
1 štipka
soľ
90 g
maslo
85 g
práškový cukor
1 ks
žĺtok
1 PL
citrónová kôra
1 balíček
sušené droždie
1/2 hrnček
hrozienka
1 hrsť
mandľové lupienky
1 ks
žĺtok na potretie

postup

1.
Polovicu múky zmiešame so sušeným droždím. V menšom hrnci zohrejeme mlieko s cukrom, so soľou a maslom. Mlieko by malo byť na dotyk teplé, nie horúce a maslo nemá byť úplne rozpustené.
2.
Pomaly teplú zmes prilejeme k múke a mixérom miešame. Postupne pridáme žĺtok a hrozienka. Nakoniec do cesta primiešame zvyšnú múku a citrónovú kôru. Cesto vyberieme z misy, premiesime ho rukami na pomúčenej doske, vložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť cca hodinu.
3.
Rúru vyhrejeme na 190°C a plech vystelieme papierom na pečenie. Vykysnuté cesto vymiesime, rozdelíme na 9 rovnakých častí, z ktorých urobíme rovnaké povrazy. Vždy tri povrazy spletieme do vrkoča, ten prvý uložíme na plech a trochu ho rukami sploštíme. Pridáme druhý vrkoč, ktorý sploštíme o trochu menej a ten tretí už na vrch iba položíme. Konce vianočky s namočenými rukami trošku pritlačíme k sebe. Vianočku necháme cca pol hodiny kysnúť.
4.
Potrieme ju žĺtkom rozmiešaným s troškou vody a posypeme ju mandľovými lupienkami. Pokiaľ chceme, aby sa vianočka v rúre neroztiekla, zapichneme do nej špáradlá vopred namočené do vody. Prvých 20 minút pečieme normálne, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme ďalších 20 minút.
5.
Upečenú vianočku vyberieme, povyberáme z nej špáradlá a necháme ju poriadne vychladnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.