Jahodový lekvár s mätou a vanilkou
75
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
2
kg
jahody
500
g
kryštálový cukor
1
hrsť
čerstvá mäta
4
ks
vanilkový lusk
50
ml
whiskey
postup
1.
Jahody umyjeme, očistíme a nasypeme do väčšieho hrnca. Zasypeme ich kryštálovým cukrom, dužinou z vanilkových luskov a necháme aspoň dve hodiny odstáť. Môžeme ich nechať odstáť celú noc, aspoň pustia viac šťavy.
2.
K jahodám pridáme umytú mätu a zmes privedieme k varu. Pridáme whiskey a na miernom ohni varíme približne dve hodiny.
3.
Potom lekvár naložíme do pohárov, uzavrieme ich, prevrátime hore dnom a zakryjeme utierkou.
4.
TIP: Keďže vanilkové lusky sú dosť drahé prázdne lusky použijeme na výrobu domáceho vanilkového cukru. Lusky rozmixujeme na malé kúsky spolu s 500 g cukru a necháme aspoň týždeň odstáť.
Podobné recepty
Tradičná veľkonočná hrudka či SYREK: To je najväčšia pochúťka, stačia dve suroviny a kráľovské pohostenie máte na stole
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.