Egrešový lekvár
nízka
náročnosť
ingrediencie
podľa chuti
egreš
0,4
litrov
voda
0,6
kg
cukor
postup
1.
Použíjeme plody ktoré sú byť tuhé, neprezreté. Pred varením na pretlak ich nemusíme odstopkúvať a odstraňovať z nich okvetie.
2.
Egreše varíme poliate malým množstvom vody, kým nezmäknú. Potom ich lisujeme na pretlak, ktorý odvážime. Zahusťujeme ho odparením 0,4 l vody z 1 kg pretlaku a pridáme k nim 0,6 až 0,8 kg cukru na 1 kg pretlaku.
3.
Plníme ho za tepla do vopred vyhriatych fliaš a pod. Teplý lekvár necháme odkrytý vychladnúť, lebo pri chladnutí sa ešte čiastočne odparuje voda. Vychladnutý lekvár uzavrieme obviazaním fóliou, viečkom a pod. Ukladáme ich najlepšie v suchých, studených, dobre vetraných miestnostiach.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.