Pridať recept

Kvasená kapusta

ingrediencie

1 kg
hlávková kapusta
20 g
soľ
1 štipka
rasca
20 g
cibuľa
1/2 ks
jablko

postup

1.

Z hlávkovej kapusty očistíme povrchové listy, ktoré prekrojíme na polovice, vyrežeme z nich hlúby a potom ju režeme na jemné rezance. Nakrájanú kapustu osolíme, pridáme rascu a premiešame s nastrúhanou cibuľou a jablkom.

 
2.

Tlačíme ju do nádob tak, aby sa vytlačil všetok vzduch a aby uvoľnená šťava vystúpila na povrch. Nad kapustou necháme asi 10 cm voľného priestoru na záťaž. Prikryjeme a zaťažíme.

3.

V miestnosti, kde je 18 až 20 stupňov, začína kapusta v priebehu troch dní peniť, až šťava preteká. Neskôr - pri mliečnom kvasení - pena upadne a kapusta je do troch týždňov vykvasená natoľko, že ju môžeme odoberať. Dobrá kapusta je priesvitná a má jemnú kyslastú chuť.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Poľský bigos
Zvýšila vám kyslá kapusta? Pripravte si jeden z najstarších receptov - poľský bigos
Bigos vo viacerých ohľadoch pripomína našu kapustnicu, preto si ho istotne obľúbite aj vy.
Fotorecept: Domáca kvasená kyslá kapusta
Poctivá kyslá kapusta. Prezradíme vám rôzne spôsoby jej prípravy
Keď sa vám raz podarí doma naložiť dobrú kyslú kapustu, tak sa tej závislosti nezbavíte.
Zapečená kapusta s mäsom
Súdok plný zdravia - kyslá kapusta!
Táto kyslá, chrumkavá a hlavne šťavnatá zelenina patrí do našich jedálničkov už dlhé roky. Za svoju...
Fermentovanie zeleniny
3 vynikajúce a zdravé fermentované pochúťky: Kapusta, jablká i salsa
V predchádzajúcom článku sme si povedali, prečo sú fermentované potraviny dnes považované za superpotraviny...
Kedy najneskôr naložiť kapustu, aby bola perfektná do vianočnej kapustnice?
Toto nesmiete zmeškať! Kedy najneskôr naložiť kapustu, aby bola perfektná do vianočnej kapustnice?
Kyslá kapusta je nevyhnutnosťou (nielen) na vianočnom stole. Počas zimy nám poskytuje kopec vitamínov a je...
Zhorkla vám kyslá kapusta? Toto je dôvod prečo a ako ju zachrániť!
Zhorkla vám kyslá kapusta? Už nikdy viac sa to nestane, pozor na tieto chyby! Máme tip, ako ju zachrániť, kapustnica bude výborná
Stalo sa to aj vám? Toto sú dôvody, prečo je kyslá kapusta horká a skvelý tip, ako ju zachrániť!