Pridať recept

Údené pliecko

ingrediencie

podľa chuti
soľ
1 kg
bravčové pliecko

Soliaca zmes

2 g
sanitra
2 g
cukor
70 g
soľ

Slaný roztok

180 g
soľ
1 liter
voda

postup

1.

Pripravíme ho z pliecka, z ktorého opatrne vyberieme lopatku. Mäsitú časť sformujeme do tvaru vajíčka. Upravené stehno dôkladne natrieme soliacou zmesou.

 
2.

Nasolené pliecko uložíme do suda alebo do hrnca a zasypeme ho soľou. Po 2 týždňoch pliecko preložíme do slaného roztoku. Po týždni musíme pliecko namočiť na 2 až 3 dni do čistej studenej vody, aby sme znížili obsah soli. Upravíme konečnú chuť a mäso zmäkne.

3.

Potom pliecko umyjeme a údime pri teplote dymu 30 stupňov 2 dni.

4.

Takto pripravené pliecko môžeme uskladňovať 3 mesiace.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Filip Urbanič
Treba ísť von, nebáť sa vyskúšať to, makať, učiť sa, byť pokorný a vedieť prijať aj kritiku, odkazuje Filip Urbanič všetkým mladým kuchárom (podcast)
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je „mladá puška" z Dánska a budúci šéfkuchár, Filip Urbanič.
Roman
Šokujúce zistenie Romana, experta na mäso: Myslíte si, že viete, ako sa delí hovädzie mäso? Pravda je však úplne iná! Vyvrátil aj tento mýtus (podcast)
Aj vy radi chodievate do mäsiarstva? Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je expert na mäso...
Chutný podcast - Tomáš Sika
Baví má nápad v jedle a hlavne to, že je poctivo urobené, hovorí Tomáš Sika (podcast)
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je majiteľ reštaurácie MENJU, Tomáš Sika.
Šéfkuchár Palo Sekerka
Je pre nás dôležité, aby vynikli ľudia, od ktorých máme suroviny. To, čo ide na tanier, je z 80% práve ich práca, hovorí šéfkuchár Palo Sekerka
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je šéfkuchár, Palo Sekerka a jeho partnerka Lucia Hô-Chí.
Sofia Palečková
Gastro určite nie je pre každého, ale ak sa v tom nájdete, tak potom nie je o čom, hovorí Sofia, študentka hotelovej akadémie (podcast)
Zaujíma vás, ako prebiehajú praktické maturity na hotelovej akadémii či stáž v zahraničí? Vypočujte si...
Bezstarostné varenie: Jedlá z pliecka do jedného pekáča
Bezstarostné varenie: Jedlá z bravčového pliecka do jedného pekáča
Takéto varenie sa vám bude nepochybne páčiť. Stačí vám nakrájať všetky suroviny, zamiešať v plechu...