Pridať recept

Praclíky

8
porcií
105
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 balíček
sušené droždie
3 hrnčeky
hladká múka
1 hrnček
chlebová múka
1/2 hrnček
teplá voda
2 KL
hnedý cukor
2 KL
soľ
trochu
hrubozrnná morská soľ
1 PL
maslo
2 KL
sóda bikarbóna

Horčicový dip:

4 PL
kyslá smotana
4 PL
kremžská horčica
1 ks
cibuľa

postup

1.
V miske zmiešame teplú vodu, sušené droždie, soľ, hnedý cukor a kvasnice necháme približne 15 minút pracovať. Vo väčšej miske potom zmiešame obe múky a prilejeme kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme približne hodinu kysnúť.
 
2.
Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Z každej urobíme dlhý valček s priemerom cca 1 cm a vytvarujeme praclík. Vo väčšej miske zmiešame teplú vodu so sódou bikarbónou. Do tejto nádoby ponoríme každý praclík a ihneď ho vyberieme.
3.
Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme hrubozrnnou morskou soľou (môžeme použiť mak, sezam, rascu, atď.). Pečieme ich pri teplote 180°C približne 20 minút. Tesne pred koncom pečenia praclíky potrieme roztopeným maslom.
4.
Medzitým si pripravíme dip. Kyslú smotanu zmiešame s horčicou a nasekanou cibuľkou. Praclíky s týmto dipom sú vhodné k pivu.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
anita999
14.1.2018 18:13 | |
+0 -0
nedobry recept :( zopar nejasnosti: 1.) ta soda bikarbona akoze do kolko vody? To je dosť dôležité. 2.) rozmiesanie droždia a kvasnic o vode :D ne náhodou iba jedno z toho? 3.) na 4 hrnčeky muky a iba pol hrn. vody? To je tak na mrvenicku. 4.) A pečenie 20 minút bolo desivo malo,po 20 minútach to bolo ako vápno.