Pridať recept

Pravý hovädzí burger

4
porcie
130
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Žemľa:

375 g
hladká múka
1 PL
sušené droždie
1/2 hrnček
teplá voda
1/2 hrnček
teplé mlieko
2 PL
rozpustené maslo
1 PL
hnedý cukor
1 KL
soľ
trochu
maslo na potretie

Burger:

800 g
hovädzie mäso
1 vetvička
rozmarín
1 štipka
tymián, rasca
trochu
listový šalát
8
syr
trochu
horčica
1 ks
pradajka
1 ks
šalotka

postup

1.
Do misky nalejeme teplú vodu, pridáme sušené droždie, premiešame ho a necháme cca 15 minút pracovať. V druhej miske medzitým zmiešame rozpustené maslo, hnedý cukor, mlieko, štipku soli a kvások. Potom prisypeme múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré bude určite trochu lepiť. Prikryjeme ho utierkou a necháme hodinu kysnúť.
 
2.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme na 8 rovnakých dielov a z každej časti cesta vytvarujeme rukami malú žemľu. Uložíme ich na pomúčený papier na pečenie, prikryjeme a necháme ešte cca 30 minút kysnúť. Potom žemle potrieme rozpusteným maslom, vložíme ich do rúry vyhriatej na 185°C a pečieme cca 20 minút. Upečené žemle necháme vychladnúť.
3.
Hovädzie mäso pomelieme, dochutíme ho soľou, korením, tymiánom, rozmarínom a rascou. Pridáme trošku olivového oleja a zo zmesi vytvarujeme placky s priemerom cca 7 cm a hrúbkou cca 2 cm. Mäso buď ugrilujeme z oboch strán na grile alebo opečieme na rozpálenej panvici.
4.
Pred podávaním žemle rozkrojíme, z vnútornej strany opečieme na suchej panvici alebo grile. Natrieme ich horčicou, obložíme zeleninou, mäsovým burgrom, syrom a podávame napríklad s hranolkami.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Americke jedlo kuchyna
Americká kuchyňa: Zmes všetkých!
Tradičná americká kuchyňa bola vo svojej prvej etape vývoja formovaná indiánskou kuchyňou. Prví prisťahovalci...
Hamburgery
Chystáte sa grilovať? Fantastické nápady na prípravu chutných hamburgerov
Vymyslite si letnú grilovačku v hamburgerovom štýle. Veľkou výhodou je, že ich môžete pripraviť na rôzne...
Hamburger
Toto je dôvod, prečo majú v reštauráciách vždy šťavnatý hamburger! Geniálny ''trik 77'' a recepty na tie najlepšie hamburgery
Mäsová fašírka na hamburger by mala byť dobre ochutená, nie príliš hrubá, ale ani príliš tenká. Vďaka...
Hamburger
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Zatracovaný a milovaný kus mletého hovädzieho v chrumkavej žemli nemá svoje korene v USA.
Video: 3 kroky k dokonalému hamburgeru
Dnes už hamburger nie je len privilégiom rýchlych pohostinstiev, ale často ho objavíte ako nemennú súčasť...
Burger podľa Martina Nováka: Šéfkuchár radí, toto urobte, aby sa vám žemľa už nikdy nerozmočila
Burger podľa Martina Nováka: Šéfkuchár radí, toto urobte, aby sa vám žemľa už nikdy nerozmočila
Improvizujte ako šéfkuchár Martin Novák a pripravte si perfektný hamburger a to zo surovín, ktoré máte určite doma!