Pridať recept

Oškvarkové pagáče

ingrediencie

350 g
polohrubá múka
350 g
hladká múka špeciál
2 ks
zemiaky uvarené v šupke
10 g
sušené droždie Dr Oetker alebo kocka čerstvého droždia
300 g
oškvarky
2 PL
bravčová masť domáca
375 ml
biely jogurt
1 PL
morská soľ
1 ČL
mleté čierne korenie
1 ks
vajce
1 ČL
kryštálový cukor
1 ks
vajce na potretie

postup

ide síce o dlhšiu prípravu ale tá chuť domácich pagáčov za to stojí
1.
Spravíme si kvások z droždia, polovice jogurtu (izbovej teploty) a čajovej lyžičky cukru. Oškvarky pomelieme a zmiešame s bravčovou masťou. Obe múky preosejeme do väčšej nádoby, pridáme mleté čierne korenie a soľ a premiešame. K múke nastrúhame dva menšie uvarené zemiaky a pridáme aj celé vajíčko.
 
2.
Medzitým nám kvások vykysol, tak ho pridáme k múke. Cesto dobre vymiesime, posypeme trochou múky, misu zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Asi po hodine kysnutia môžeme cesto ďalej spracovať. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a natrieme pomletými oškvarkami. Natreté cesto preložíme najprv zľava, potom sprava a následne zhora aj zdola. Takto preložené cesto prikryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát.
3.
Rúru si predhrejeme na 200stupňov. Cesto rozdelíme na dve časti, na doske rozvaľkáme na hrúbku 1 – 1,5 cm a vykrajuje. Vykrojené pagáče necháme na plechu ešte asi 20 minút kysnúť. Pred pečením ich ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 15 – 20 minút. Samozrejme treba rešpektovať skúsenosti s vlastnou rúrou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
mandy2
16.12.2017 16:52 | |
+13 -8
To by zaujímalo aj mňa čo s tou druhou časťou jogurtu... Predpokladám že asi do cesta...alebo sa mýlim? Inak recept vyzerá zaujímavo
Anonymný nick
9.1.2017 10:13 | |
+36 -8
Chcem sa spýtať, čo s tou druhou polovičkou jogurtu. Či pridať do cesta. Ďakujem