Praclíkové žemle
16
porcií
140
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
1,5
hrnčeky
horúca voda
1
balíček
sušené droždie
2
KL
kryštálový cukor
4,5
hrnčeky
hladká múka
2
KL
soľ
4
PL
rozpustené maslo
1/4
hrnček
jedlá sóda
1
ks
vajce
postup
1.
V horúcej vode rozmiešame droždie a necháme ho 5 minút pracovať. Potom pridáme kryštálový cukor, hladkú múku, soľ, maslo a rukou vymiesime hladké cesto. Zakryjeme ho utierkou a necháme približne 60 minút kysnúť.
2.
Potom cesto rozdelíme na 16 rovnakých častí, z každej urobíme guľu a uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Buchty opäť necháme pod utierkou kysnúť približne 30 minút. Rúru vyhrejeme na 210°C.
3.
Vo veľkom hrnci privedieme k varu 2 litre vody. Pridáme jedlú sódu a do vriacej vody položíme opatrne na 30 sekúnd z jednej strany a 30 z druhej strany naše buchty. Preložíme ich na plech, potrieme vajíčkom, rozkrojíme na povrchu a vložíme ich do rúry. Pečieme približne 15 minút.
Podobné recepty
Pripravte si GRANADÍR alebo granadiersky pochod: Recept na najlepší piatkový obed - takto už nebude nikdy suchý
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.