Pridať recept

Prasiatka

8
porcií
75
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Na cesto

250 ml
mlieko
75 g
maslo alebo margarín
400 g
hladká múka
50 g
Gustino jemný kukuričný škrob DrOetker
1 balíček
sušené droždie droetker
75 g
cukor
1 balíček
vanilínový cukor DrOetker
štipiek
soľ

Na obalenie a potretie

1 balíček
škoricový cukor DrOetker
voda

Ešte potrebujeme

plech na pečenie (30 x 40 cm)
okrúhla formička Ø 4 cm
štetec alebo pierko

postup

1.
Na prípravu cesta v kastróliku rozpustíme v mlieku maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku so škrobom, droždím, cukrom, vanilínovým cukrom a soľou. Pridáme vlažné mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Povrch cesta poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.
 
2.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú plochu. Oddelíme ⅓ cesta a odložíme bokom. Zvyšné cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Vytvoríme telíčka (bochníky) a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
3.
Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z odloženého cesta plát a formičkou vykrojíme 16 koliesok. Zo zvyšku cesta vytvoríme 16 malých guľôčok. Telíčka na plechu potrieme pomocou štetca alebo pierka vodou. Do polovice koliesok vytvoríme dve dierky (napr. špajľou), potrieme vodou, obalíme v škoricovom cukre a zľahka pritlačíme po jednom ku každému telíčku ako ňufáčik. Druhú polovicu koliesok potrieme vodou, obalíme v škoricovom cukre, rozkrojíme nožom na polovicu a vytvoríme ušká. Z guľôčok vytvoríme prasiatkam oči. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra: 180 °C Teplovzdušná rúra: 160 °C Plynová rúra: stupeň 3 Doba pečenia: asi 25 minút
4.
Prasiatka necháme vychladnúť.
5.
TIP: Prasiatka výborne chutia potreté lieskoorieškovým krémom, maslom alebo džemom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Hornopovažská silvestrovská kapustnica
Silvestrovská kapustnica ako lusk! Dedova HORNOPOVAŽSKÁ kapustnica, výborný a bohatý recept. Keď ju uvaríte, nezabudnite urobiť toto!
Silvester si bez voňavej poctivej kapustnice nevieme ani len predstaviť. Pripravili sme pre vás výber skvelých...
Najlepšie silvestrovské majonézové šaláty na chlebíčky, bagety aj studené misy! Bohatý výber receptov,
Najlepšie silvestrovské majonézové šaláty na chlebíčky, bagety aj studené misy! Bohatý výber receptov, ktoré nechýbajú na žiadnej oslave
Silvestrovský výber perfektných majonézových šalátov, ktoré sa hodia na chlebíčky, kanapky i slávnostné...
Pravý hovädzí tatarák
Pravý hovädzí TATARÁK a variácie, ktoré ešte nepoznáte! Táto luxusná pochúťka u nás na Silvestra nesmie chýbať!
Patríte medzi skupinku nadšencov, ktorým sa pri pohľade na tatársky biftek s cesnakovými hriankami zbiehajú...
Najlepšie silvestrovské nátierky na očká, jednohubky aj chlebíčky! Bohatá ponuka overených a rýchlych receptov
Najlepšie silvestrovské nátierky na očká, jednohubky aj chlebíčky! Bohatá ponuka overených a rýchlych receptov, lepšie inde nenájdete!
Chystáte sa pripravovať kanapky, očká či chlebíčky? Máme pre vás skvelé recepty na nátierky, s ktorými...
Slané chuťovky na Silvestra: Zbierka najlepších receptov na silvestrovské pohostenie pre každú návštevu. Inde
Slané chuťovky na Silvestra: Zbierka najlepších receptov na silvestrovské pohostenie pre každú návštevu. Inde už nehľadajte, tu sú všetky!
Výborné slané chuťovky na záver roka, ktoré u nás nikdy nechýbajú. Vyberte si z našej bohatej ponuky receptov.
Mimosa (Mimóza)
Najlepšie silvestrovské drinky: Ospevovaná MIMÓZA a ďalšie fantastické drinky z fľaše šampanského, všetko potrebné máte určite doma!
Chcete na silvestrovský prípitok niečo originálne? Vyskúšajte tieto očarujúce a jednoduché recepty na koktaily...