Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bazový med so včelím peľom

10
porcií
120
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

30 ks
bázový kvet
2 kg
kryštálový cukor
1,5 litre
voda
1 PL
kyselina citrónová
10 KL
včelí peľ

postup

Na osladenie čaju alebo nápojov
1.
30 odstopkovaných a odchrobáčikovaných bazových kvetov necháme zovrieť v 1,5 litri vody a odstavíme na 24 hodín.
2.
Na druhý deň nálev scedíme, pridáme 2 kg kryštálového cukru, 1 polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej a pomaly varíme 1,5 hodiny až kým med nezhustne.
3.
Ešte horúci med naplníme do malých pohárikov, pridáme kávovú lyžičku sušeného včelieho peľu a uzatvoríme viečkom.
4.
Je pravda, že domáci med, alebo zahustený cukrový roztok, na rozdiel od včelieho medu, obsahuje najmä sacharózu, samozrejme, záleží to od použitého cukru (kľudne môžete skombinovať s trstinovým alebo hroznovým cukrom, čím získa určitý podiel glukózy). Aj preto som ho vylepšil pridaním včelieho peľu, čím získal bielkoviny, tuky, sacharidy, aminokyseliny, vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, draslík, kremík, vápnik, fosfor, síru, horčík, železo, jód, zinok, mangán a kyselinu pantoténovú ale hlavne veľmi výraznú arómu. A tým poslúži ako náhrada medu. Samozrejme, ako pri mede a pri každom druhu sladidla aj tu platí, všetko s mierou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Netradičné Mojito
Mojito drink 4x inak
Mojito drink 4x inak
Vyskúšajte variácie najznámejšieho letného alkoholického drinku. Čučoriedky, jahody, pomaranč, či melón dodajú drinku...
Slivkovy lekvar
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Päť receptov na tradičnú dobrotu, ktorá stáročia dotvára slovenské dezerty a sladké chody.
Mrkvová polievka
Delikátne polievky z letnej záhradky
Delikátne polievky z letnej záhradky
Päť polievok, ktoré chutne využívajú čerstvé plody leta.