Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Marhuľový čokoládový zdravý koláč

ingrediencie

4 ks
vajce
150 g
polohrubá celozrnná špaldová múka
150 g
kokosová múčka
250 g
tvaroh
150 g
100percentné kakao
150 g
150g brezový cukor alebo trstinový
2 dl
namixované marhule
50 g
nastrúhaná pomarančová kôra
1 balíček
bezfosfátový prášok do pečiva
2 dl
rastlinný olej
2 PL
kokosového tuku na vymazanie formy
3 PL
krupicový múka na vysypanie

postup

Keď vidím ceny prvých marhúľ na trhu, vždy vydržím a kúpim si radšej mrkvu. Ale v sezóne si namrazíme aj na obdobie ako je mesiac predraženého ovocia. Keď sa trošku ochladí a dostaneme chuť na niečo pečené a voňavo čokoládové – vznikajú takéto dobrotky. Tentokrát bola torta (koláč v tortovej forme) pripravená pre návštevu. Adelka si vzala diskrétny kúsok, aby vraj neurazila. No a po hodine nám polovica torty nejako chýbala :) Ten „cukor“ navrchu, je vo vitamixe namixovaný kryštalický xylitol :) Ideme na to..zapnite teplovzdušnú rúru na 180C°.
1.
Do dvoch misiek si oddeľte 3 vajíčka na bielka a žĺtka. Jedno vajce celé pridajte k žĺtkom spolu s tvarohom a vymixujte na jemný krém (hrudky nijako nevadia).
2.
Pridajte do zmesi múku, kokosovú múčku, prášok do pečiva, kakao, olej a zmiešajte s namixovanými marhuľami a pomarančovou kôrou.
3.
V druhej mise si vyšľahajte bielka so štipkou soli a všetkým cukrom (sladidlom) do hustej peny. Primiešajte do kakaovej masy. Na takéto koláče používam tortovú formu s priemerom cca 32cm. Koláč je pekne široký a nie je vyšší viac ako 5-6cm, takže vyjde viac rezov a pekne vyzerajú.
4.
Tortovú formu vymažte kokosovým tukom. S ním mám pri pečení výborné skúsenosti, nakoľko sa mi nikdy doteraz nič neprilepilo. Vymastenú formu vysypte špaldovou krupicou.
5.
Vlejte zmes, zarovnajte ju lyžicou a na vrch poukladajte marhule. Pečieme na 180C° cca 35 – 45 minút,.či je koláčik hotový zistíte pichnutím špáradla.
6.
Koláč sa dá jesť aj teplý, ale to by moc zdravé nebolo. Ak ho viete upiecť večer, ráno kým vychladne bude úplne najlepší ako všetky tvarožníky, potrebuje trošku čas aby „sadol“. Ak ho vyskúšate, napíšte mi ako vám chutil :)
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.