Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Žemle z kysnutého cesta

8
porcií
135
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
hladká múka
1 kocka
čerstvé droždie
300 ml
vlažné mlieko
30 g
olej
1/2 hrnček
voda
1/2 hrnček
kryštálový cukor
1 KL
soľ
trochu
mak
trochu
sezam

postup

1.
Najskôr si pripravíme sirup. Cukor s vodou necháme zovrieť a za stáleho miešania varíme, dokým neuvaríme hustý sirup. Necháme ho vychladnúť a odmeriame si 35 g.
2.
Do menšieho hrnca nalejeme mlieko, olej a cukrový sirup. Zmes necháme trošku zohriať a pridáme rozmrvené droždie. Zmes necháme nakysnúť a medzitým si v miske zmiešame múku so soľou. Pridáme hotové droždie a rukou alebo mixérom spracujeme tuhšie cesto.
3.
Prikryjeme ho a cca hodinu necháme kysnúť. Po hodine cesto premiesime rukami, rozdelíme na cca 12 kúskov, z ktorých vytvarujeme žemličky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pol hodinu kysnúť.
4.
Medzitým rúru vyhrejeme na 200°C, žemle potrieme mliekom a posypeme makom alebo sezamom. Vložíme ich do rúry a pečieme cca 15 minút do zlatista.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Bazový sirup
Najlepšie sirupy sú tie domáce
Najlepšie sirupy sú tie domáce
5 skvelých receptov na jarné sirupy, ktoré si jednoducho pripravíte doma.
Ako zo servítky
Video: Ako originálne zložiť servítky
Video: Ako originálne zložiť servítky
Tričko, motýľ či šaty? Prestierajte hravo! Ukážeme vám ako na to...