Žemle z kysnutého cesta
8
porcií
135
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
500
g
hladká múka
1
kocka
čerstvé droždie
300
ml
vlažné mlieko
30
g
olej
1/2
hrnček
voda
1/2
hrnček
kryštálový cukor
1
KL
soľ
trochu
mak
trochu
sezam
postup
1.
Najskôr si pripravíme sirup. Cukor s vodou necháme zovrieť a za stáleho miešania varíme, dokým neuvaríme hustý sirup. Necháme ho vychladnúť a odmeriame si 35 g.
2.
Do menšieho hrnca nalejeme mlieko, olej a cukrový sirup. Zmes necháme trošku zohriať a pridáme rozmrvené droždie. Zmes necháme nakysnúť a medzitým si v miske zmiešame múku so soľou. Pridáme hotové droždie a rukou alebo mixérom spracujeme tuhšie cesto.
3.
Prikryjeme ho a cca hodinu necháme kysnúť. Po hodine cesto premiesime rukami, rozdelíme na cca 12 kúskov, z ktorých vytvarujeme žemličky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pol hodinu kysnúť.
4.
Medzitým rúru vyhrejeme na 200°C, žemle potrieme mliekom a posypeme makom alebo sezamom. Vložíme ich do rúry a pečieme cca 15 minút do zlatista.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.