Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Žemle z kysnutého cesta

8
porcií
135
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
hladká múka
1 kocka
čerstvé droždie
300 ml
vlažné mlieko
30 g
olej
1/2 hrnček
voda
1/2 hrnček
kryštálový cukor
1 KL
soľ
trochu
mak
trochu
sezam

postup

1.
Najskôr si pripravíme sirup. Cukor s vodou necháme zovrieť a za stáleho miešania varíme, dokým neuvaríme hustý sirup. Necháme ho vychladnúť a odmeriame si 35 g.
2.
Do menšieho hrnca nalejeme mlieko, olej a cukrový sirup. Zmes necháme trošku zohriať a pridáme rozmrvené droždie. Zmes necháme nakysnúť a medzitým si v miske zmiešame múku so soľou. Pridáme hotové droždie a rukou alebo mixérom spracujeme tuhšie cesto.
3.
Prikryjeme ho a cca hodinu necháme kysnúť. Po hodine cesto premiesime rukami, rozdelíme na cca 12 kúskov, z ktorých vytvarujeme žemličky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pol hodinu kysnúť.
4.
Medzitým rúru vyhrejeme na 200°C, žemle potrieme mliekom a posypeme makom alebo sezamom. Vložíme ich do rúry a pečieme cca 15 minút do zlatista.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Netradičné Mojito
Mojito drink 4x inak
Mojito drink 4x inak
Vyskúšajte variácie najznámejšieho letného alkoholického drinku. Čučoriedky, jahody, pomaranč, či melón dodajú drinku...
Slivkovy lekvar
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Päť receptov na tradičnú dobrotu, ktorá stáročia dotvára slovenské dezerty a sladké chody.
Mrkvová polievka
Delikátne polievky z letnej záhradky
Delikátne polievky z letnej záhradky
Päť polievok, ktoré chutne využívajú čerstvé plody leta.