Pridať recept

Žitný kvások na chlieb

ingrediencie

2 PL
žitná múka
2 PL
voda
4 PL
žitná múka
6 PL
voda

postup

1.
Prvý deň večer zmiešame dve lyžice žitnej múky s vodou a vymiešame tekutejšie cesto. Prikryjeme ho viečkom od misky a necháme 24 hodín pracovať.
 
2.
Po 24 hodinách by mal kvások začať voňať. Pridáme štyri lyžice múky, 6 lyžíc vody a zmes opäť premiešame. Premiestnime do inej misky, prikryjeme, vložíme do rúry vyhriatej na 30°C, ktorú sme vypli. Ráno by mal kvások pekne nakysnúť.
3.
Tento postup zopakujeme aj nasledujúci deň. O deň neskôr dve lyžice kvásku odložíme nabok, zavrieme a opäť budeme pokračovať v tomto postupe. Zvyšný kvások máme pripravený na chlieb.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Chlebové placky
Chlebové placky z celého sveta? Ľahko si ich pripravíte aj doma
Konzumovať stále len jeden druh chleba časom omrzí. Preto by ste mali do svojho jedálnička zaradiť nielen rôzne...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...