Pridať recept

Cviklové risotto

ingrediencie

2 dl
ryža arborio
2 ks
banánová šalotka
2 strúčiky
cesnaku
1 ks
väčšia cvikla
ks
petržlenová vňať
1 liter
vývar alebo voda
ks
citrónová kôra
50 g
maslo
100 g
parmezán
ks
soľ
ks
drvené čierne korenie

postup

Ak sa niekto bojíte zemitej chute cvikle, v risotte, tejto krémovej dobrote ju cítiť nebudete. Cvikla naviac pôsobí osviežujúco a dodáva telu potrebné železo. Ak máte sklon k anémii, cviklové jedlá sú pre vás ako stvorené. Z cvikle sa dajú použiť aj listy, tie mladučké a krehké. Sú z nich výborné šaláty a stačí spojiť len pár hrstí s feta syrom a olivovým olejom, trochou pregrilovanej cvikle a píniových jadierok.

1.

Na osmahnutej šalotke podusíme cviklu, pridáme ryžu a nasucho prehrejeme. Podlejeme tekutinou – vývarom alebo vodou tak, aby ryža bola zaliata cca 1cm a za stáleho miešania nad prudkým ohňom pridáme aj soľ, korenie a nastrúhanú kôru z citróna.

 
2.

Keď prvá voda vyvrie a vsiakne do ryže, oheň stiahneme na stredný tok a podlejeme znova. Tekutinu dopĺňame kým nie je ryža mäkká na spôsob „al dente“. Vtedy vmiešame maslo a petržlenovú vňať a odstavíme z ohňa.

3.

Až po odstavení vmiešame časť parmezánu. Ak máte čerstvý špenát, môžete ho natrhaný primiešať do risotta. V špenáte je tiež železo, vitamín C. Spolu s cviklou dostanete dokonalé jedlo. Pre zmenu a inšpiráciu vyskúšajte recept aj s pohánkou.

4.

TIP: Miešať treba stále tak, aby sa ryža zospodu dostala rovnomerne navrch. Keďže ryža obsahuje škrob, je nutné, aby sa dobre prevarila v celej panvici. Ak by ste risotto nemiešali, spodná vrstva bližšie k ohňu by sa pripravila rýchlejšie a bola prevarená, kým vrchná plná nepožuteľných zrniečok.

5.

Ak nemáte typ arborio, alebo carnaroli, tak talianske risotto nerobte. Tieto ryže majú iný obsah škrobu ako ostatné a práve to im dáva možnosť vyrobiť zo seba lahodné krémové jedlo. Ryža sa varí dovtedy a podlieva dovtedy, kým nie je „al dente“, teda po rozhryznutí je príjemná, no nie je rozvarená.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Viete ako správne pripraviť rizoto?
Maslové vláčne, krémové, voňavé a na milión spôsobov. Talianske neopakovateľné risotto.  Všetko...