Pridať recept

Orechové rožteky

50
porcií
65
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

300 g
hladká múka
20 g
droždie
30 g
práškový cukor
150 ml
smotana na šľahanie
1 štipka
soľ
120 g
maslo
1 ks
žĺtok
1 KL
citrónová kôra
1 ks
vajce na potretie

Plnka:

250 g
mleté vlašské orechy
125 g
práškový cukor
2 KL
vanilkový cukor
4 PL
horúce mlieko

postup

1.
Vo vlažnej smotane rozmiešame lyžicu práškového cukru a rozmrvené droždie. Takto pripravený kvások necháme kysnúť.
 
2.
Do misy preosejeme múku, ktorú zmiešame s cukrom a soľou. Pridáme zmäknuté maslo, žĺtok, citrónovú kôru a vykysnutý kvások. Rukami vypracujeme nelepivé cesto, ktoré ihneď rozvaľkáme na pomúčenej doske. Na hrúbku cca 4 mm.
3.
Mleté orechy zmiešame s cukrami, zalejeme horúcim mliekom a necháme vychladnúť. Cesto nakrájame na trojuholníky, vždy na tú širšiu časť dáme lyžičku plnky a začneme ju stáčať smerom dovnútra. Okraje poriadne pritlačíme a rožteky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
4.
Rožteky takto necháme 30 minút kysnúť, potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme cca 15 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať