Orechové rožteky
50
porcií
65
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto:
300
g
hladká múka
20
g
droždie
30
g
práškový cukor
150
ml
smotana na šľahanie
1
štipka
soľ
120
g
maslo
1
ks
žĺtok
1
KL
citrónová kôra
1
ks
vajce na potretie
Plnka:
250
g
mleté vlašské orechy
125
g
práškový cukor
2
KL
vanilkový cukor
4
PL
horúce mlieko
postup
1.
Vo vlažnej smotane rozmiešame lyžicu práškového cukru a rozmrvené droždie. Takto pripravený kvások necháme kysnúť.
2.
Do misy preosejeme múku, ktorú zmiešame s cukrom a soľou. Pridáme zmäknuté maslo, žĺtok, citrónovú kôru a vykysnutý kvások. Rukami vypracujeme nelepivé cesto, ktoré ihneď rozvaľkáme na pomúčenej doske. Na hrúbku cca 4 mm.
3.
Mleté orechy zmiešame s cukrami, zalejeme horúcim mliekom a necháme vychladnúť. Cesto nakrájame na trojuholníky, vždy na tú širšiu časť dáme lyžičku plnky a začneme ju stáčať smerom dovnútra. Okraje poriadne pritlačíme a rožteky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
4.
Rožteky takto necháme 30 minút kysnúť, potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme cca 15 minút.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.