Orechová bábovka z kysnutého cesta
8
porcií
100
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto:
340
g
polohrubá múka
1
štipka
soľ
60
g
práškový cukor
1
PL
citrónová šťava
1
KL
citrónová kôra
150
ml
mlieko
20
g
droždie
80
g
maslo
1
ks
vajce
trochu
olej
Plnka:
200
g
mleté vlašské orechy
150
g
krupicový cukor
75
ml
mlieko
50
ml
rum
Ostatné:
trochu
práškový cukor na posypanie
postup
1.
Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie s lyžičkou cukru a kvások necháme vykysnúť. Do misy nasypeme múku so soľou, cukrom a citrónovou kôrou. Prilejeme kvások, maslo, vajíčko a citrónovú šťavu. Rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a na teplom mieste necháme 20 minút kysnúť.
2.
V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme mleté orechy, krupicový cukor a zmes odstavíme. Prilejeme rum a plnku máme hotovú.
3.
Cesto rozdelíme na jednu väčšiu a druhú menšiu časť. Tú väčšiu časť vložíme do olejom vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Urobíme do nej jamku, naplníme ju orechovou plnkou a prikryjeme zvyšným cestom.
4.
Bábovku ešte necháme 10 minút kysnúť, potom ju vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180°C do zlatista. Upečenú ju necháme mierne vychladnúť, vyklopíme ju a posypeme cukrom.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.