Pridať recept

Kváskový chlieb s kúskami tekvice

ingrediencie

Kvások:

25 g
aktívny žitný kvások
50 g
vlažná voda
65 g
hladká žitná chlebová múka

Cestíčko:

100 g
hladká žitná chlebová múka
100 g
vriaca voda
1/2 KL
soľ

Chlieb:

150 g
tekvica hokkaido
50 g
zemiaky uvarené v šupke
300 g
hladká pšeničná chlebová múka
170 g
vlažná voda
1/2 KL
práškový cukor
14 g
sor

postup

1.
Recept na aktívny žitný kvások nájdete v receptoch. Potom všetky suroviny na kvások zmiešame v miske, prikryjeme ju fóliou a uložíme na 14 hodín na teplé miesto. Kvások počas tejto doby zväčší svoj objem a začne bublať. So surovinami na cestíčku urobíme úplne to isté.
 
2.
Zemiaky uvarené v šupke necháme vychladnúť a rozmixujeme ich na pyré. Zmiešame s múkou, vodou, cestíčkom a necháme 30 minút odstáť na teplom mieste. Potom pridáme kvások, soľ, cukor a vymiesime hladké cesto, ktoré sa bude len minimálne lepiť. Prikryjeme ho utierkou a necháme 3 hodiny kysnúť. Medzitým si očistíme tekvicu a nakrájame ju na kocky.
3.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Poukladáme naň na menšie kúsky nakrájanú tekvicu a z cesta z okrajov k stredu vytvarujeme bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme a necháme opäť 3 hodiny kysnúť.
4.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec, prípadne kameň. Do trúby dáme hrniec a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Bochník vložíme do rúry v hrnci a na spodok rúry dáme plech s vriacou vodou. Pečieme pri teplote 230°C 15 minút. Potom teplotu znížime, plech s vodou vyberieme a pečieme ďalších 20 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
5.
Podobným spôsobom postupujeme aj s kameňom. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia aj postup je úplne rovnaký.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kváskový chlieb
9 dôvodov, prečo začať piecť doma kváskový chlieb!
Pečenie kváskového chlebíka predstavuje návrat ku chutným a zdravým tradíciám.
Chlebové placky
Chutné a zdravé domáce chleby zo sveta. Ľahšie ako kysnuté
V rôznych krajinách sveta nájdete najrôznejšie druhy chleba. Často sú považované za tradičné jedlo, ktoré...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...