Pridať recept

Chlieb zo zemiakov, rozmarínu a čedaru

Chlieb zo zemiakov, rozmarínu a čedaru
Zdroj: dreamstime

ingrediencie

Kvások:

30 g
aktívny pšeničný kvások
100 g
hladká pšeničná múka
100 g
vlažná voda

Cesto:

510 g
biela pšeničná múka
3 g
instantné droždie
14 g
soľ
250 g
zemiaky
100 g
čedar
3 stonky
rozmarín

postup

1.
Recept na aktívny pšeničný kvások nájdete v receptoch. Potom všetky suroviny na kvások zmiešame v miske, prikryjeme ju fóliou a uložíme na 14 hodín na teplé miesto. Kvások počas tejto doby zväčší svoj objem a začne bublať.
 
2.
Poriadne umyté zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Z uvarených zemiakov si odložíme 230 g vody a necháme ju vychladnúť. Ešte teplé zemiaky olúpeme, necháme vychladnúť a potom nastrúhame.
3.
Vo väčšej mise zmiešame kvások, 250 g múky, droždie, zemiaky a polovicu vody zo zemiakov. Misu odložíme na 30 minút na teplé miesto, aby cesto vstrebalo vodu. Potom do cesta primiešame zvyšnú múku, soľ a prilievame toľko vody zo zemiakov, aby vzniklo stredne husté cesto. Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a miesime. Pridáme lístky rozmarínu, cesto vložíme do misky vymastenej olejom, prikryjeme ho a necháme 90 minút kysnúť. V polovici kysnutia cesto preložíme.
4.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Poukladáme naň nastrúhaný syr a z cesta z okrajov k stredu vytvarujeme bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme a necháme opäť hodinu kysnúť.
5.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do trúby dáme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 230°C 15 minút. Potom teplotu znížime na 190°C a pečieme ďalších 15 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
6.
Podobným spôsobom postupujeme aj s kameňom. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 15 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...