Pridať recept

Kmínový žitný chlieb

ingrediencie

480 g
žitná chlebová múka
320 g
pšeničná chlebová múka
40 g
zemiaky uvarené v šupke
12 g
slad
16 g
soľ
1 KL
instantné droždie
480 g
vlažná voda
1 PL
kmín
150 g
aktívny žitný kvások

postup

1.
Recept na aktívny žitný kvások nájdete v receptoch. Zemiaky uvarené v šupke necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a nastrúhame na jemno. Všetky surovina okrem kvásku a kmínu zmiešame a necháme 20 minút odstáť. Potom pridáme kvások a cesto 15 minút miesime. Cesto necháme v miske 30 minút odpočívať, potom z neho spracujeme bochník, vložíme ho do šatky, prikryjeme utierkou a necháme 90 minút kysnúť.
 
2.
30 minút pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry dáme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho, posypeme kmínom a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 240°C 20 minút. Potom teplotu znížime na 200°C a pečieme ďalších 25 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
3.
Podobným spôsobom postupujeme aj s kameňom. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 20 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chlebové placky
Chlebové placky z celého sveta? Ľahko si ich pripravíte aj doma
Konzumovať stále len jeden druh chleba časom omrzí. Preto by ste mali do svojho jedálnička zaradiť nielen rôzne...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...