Pridať recept

Kysnuté praclíky

10
porcií
168
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

720 g
hladká pšeničná múka
150 ml
mlieko
225 ml
vlažná voda
7 g
sušené droždie
60 g
maslo
10 g
práškový cukor
10 g
soľ

Ostatné:

2 litre
voda
5 PL
jedlá sóda
2 ks
žĺtok
2 PL
voda

postup

1.
Maslo rozpustíme, necháme vychladnúť a zmiešame s mliekom. Múku premiešame s droždím, soľou, cukrom, prilejeme mlieko s maslom a časť vody. Postupne v priebehu spracovania cesto prilievame zvyšnú vodu. Musí vzniknúť hustejšie ale elastické cesto. Vytvoríme z neho guľu, uložíme ho do pomúčenej misky, prikryjeme a necháme 90 minút kysnúť.
 
2.
Vodu so sódou dáme variť do hrnca a dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 10 dielov. Postupne z každého dielu urobíme hada s dĺžkou 60 cm a stočíme ho do tvaru praclíku. Hotové praclíky uložíme na kuchynskú dosku.
3.
Akonáhle sa začne variť voda, vložíme do nej praclík, povaríme ho 30 sekúnd. Praclík by mal plávať na hladine, vyberieme ho dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať. Každý praclík varíme zvlášť.
4.
Na plechu ich potrieme žĺtkom rozšľahaným v mlieku a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 230°C cca 15 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Matej 1
12.9.2022 21:02 | |
+2 -0
Dobrý deň, dnes som tieto praclíky piekol. Sú výborné, len chcem informovať ostatných, že keď už voda v hrnci vrie, nevhadzujte ďalšiu sódu lebo to vykipí.