Pridať recept

Orechový chlieb

ingrediencie

240 g
aktívny žitný kvások
280 g
vlažná voda
390 g
hladká pšeničná chlebová múka
90 g
žitná chlebová múka
12 g
soľ
50 g
vlašské orechy

postup

1.
Recept na aktívny žitný kvások nájdete v receptoch, nebojte sa, jeho príprava nie je až tak zložitá. Kvások premiešame s vodou, múkami, misu prikryjeme a cesto necháme 20 minút odstáť. Potom pridáme soľ a miesime ho 10 minút. Vzniknuté cesto by malo byť lepkavé a husté. Vložíme ho do misky vymastenej olejom, prikryjeme a necháme kysnúť 2,5 hodiny. V polovici kysnutia cesto preložíme napoly.
 
2.
Do vykysnutého cesta vmiešame orechy, necháme ho 10 minút odstáť, vložíme ho do šatky, prikryjeme utierkou a necháme opäť kysnúť ten istý čas. Druhá varianta je chlieb potrieť olejom, prikryť utierkou a vložiť ho do chladničky na celú noc.
3.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry vložíme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 240°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme 15 minút s pokrievkou, potom pokrievku dáme dolu a pečieme ďalších 20 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chlebové placky
Chlebové placky z celého sveta? Ľahko si ich pripravíte aj doma
Konzumovať stále len jeden druh chleba časom omrzí. Preto by ste mali do svojho jedálnička zaradiť nielen rôzne...
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...