Pridať recept

Pšeničný chlieb s parmezánom

ingrediencie

Kvások:

30 g
aktívny pšeničný kvások
100 g
hladká pšeničná múka
100 g
vlažná voda

Cesto:

260 g
hladká pšeničná múka
250 g
hladká chlebová pšeničná múka
14 g
soľ
250 g
zemiaky uvarené v šupke
230 g
voda zo zemiakov
100 g
nastrúhaný parmezán

postup

1.
Recept na aktívny pšeničný kvások nájdete v receptoch. Potom všetky suroviny na kvások zmiešame v miske, prikryjeme ju fóliou a uložíme na 8-12 hodín na teplé miesto. Kvások počas tejto doby zväčší svoj objem a začne bublať.
 
2.
Zemiaky uvarené v šupke musia byť poriadne umyté pred varením. Varíme ich vo vode bez soli, potom vodu scedíme, odložíme a necháme vychladnúť. Zemiaky olúpeme a na jemno nastrúhame.
3.
Vo väčšej mise zmiešame kvások, 250 g chlebovej múky, zemiaky a polovicu vody z uvarených zemiakov. Misu odložíme bokom na 30 minút, aby cesto vstrebalo vodu. potom pridáme do cesta zvyšnú múku, soľ a toľko vody, aby bolo cesto pekne elastické. Vložíme ho do misy vymastenej olejom, prikryjeme a necháme 1,5 hodiny kysnúť. Počas kysnutia cesto dvakrát preložíme napoly.
4.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Roztiahneme ho rukami, uložíme naň syr a zvinieme ho ako závin. Stočíme ho do kruhu, vložíme do šatky, prikryjeme a ešte 1 hodinu necháme kysnúť.
5.
Pred pečením predhrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry vložíme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 200°C a pečieme ďalších 15 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
6.
Podobným spôsobom postupujeme aj pri pečení na kameni. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 15 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chlebové placky
Chlebové placky z celého sveta? Ľahko si ich pripravíte aj doma
Konzumovať stále len jeden druh chleba časom omrzí. Preto by ste mali do svojho jedálnička zaradiť nielen rôzne...
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...