Pridať recept

Škvarkové pagáče

25
porcií
240
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

325 g
hrubá múka
150 g
škvarky
5 g
sušené droždie
120 g
mlieko
1 ks
vajce
15 g
maslo
1 KL
práškový cukor
1 KL
soľ
trochu
celá rasca

postup

1.
Maslo rozpustíme, rozmiešame v ňom cukor a prilejeme mlieko. Do misky preosejeme polovicu múky, zamiešame do nej droždie, polovicu soli, pridáme žĺtok, rozpustené maslo s mliekom. Vypracujeme cesto, ktoré nebude moc tuhé, prikryjeme ho a necháme hodinu kysnúť.
 
2.
Škvarky nasekáme alebo na jemno pomelieme. Rozmiešame ich so zvyšnou múkou a soľou.
3.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na štvorec s hrúbkou 5 mm. Na tento plát rozotrieme škvarkové cesto tak, aby sme opäť vytvorili štvorec. Prečnievajúce kraje kysnutého cesta prehneme cez škvarkové (vyzerá to ako obálka) a spoje k sebe pritlačíme. Takto vytvorení bochník rozvaľkáme, trikrát ho prehneme, prikryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát.
4.
Po poslednom kysnutí cesto rozvaľkáme na plát hrubý 1,5 cm. Povykrajujeme z neho kolieska s priemerom cca 4 cm. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich bielkom, posypeme rascou a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 170°C cca 20 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Domáce oškvarky
Ako pripraviť výborné domáce oškvarky?
Príprava oškvarkov sa nám spája najmä s obdobím zabíjačiek. No pohodlne si ich vyrobíte aj doma a aspoň...
Oškvarky
Oškvarky sú poklad našej kuchyne: Fantastické recepty s kopcom chrumkavých oškvarkov
V minulosti pokladali oškvarky za jednu z najlepších pochúťok, ktorú milovali aj králi. Malé zlatisté...
Výborné pagáčiky
Krehké a nadýchané pagáčiky v 3 chutných verziách
Kto by odolal voňavému pagáčiku, v ktorom sa krásne strieda kysnuté cesto s rafinovanou plnkou?
Najlepšie pagáčiky
Viac ako 15 domácich receptov na pagáče: Syrové, škvarkové alebo zo zemiakového cesta
Pagáče máme radi najmä ako chutnú slanú maškrtu, ktorá nám nahradí čipsy alebo tyčinky. No použiť ich...