Pridať recept

Toskánsky chlieb

ingrediencie

Kvások:

30 g
aktívny pšeničný kvások
100 g
hladká pšeničná múka
100 g
vlažná voda

Cesto:

500 g
hladká pšeničná múka najlepšie Manitoba
10 g
soľ
2 PL
olivový olej
230 g
vlažná voda

postup

1.
Recept na aktívny pšeničný kvások nájdete v receptoch aj s podrobným postupom. Potom všetky suroviny na kvások zmiešame v miske, prikryjeme ju fóliou a uložíme na 8-12 hodín na teplé miesto. Kvások počas tejto doby zväčší svoj objem a začne bublať.
 
2.
Vo väčšej mise zmiešame kvások, preosiatu múku, olivový olej, soľ a vodu. Cesto miesime v robote 5 minút, ručne to bude o niečo dlhšie. Výsledné cesto by malo byť tuhé a trošku lepkavé. Vložíme ho do misy vymastenej olejom, prikryjeme utierkou a dáme na 1,5 hodiny kysnúť na teplé miesto. Počas kysnutia cesto raz preložíme napoly.
3.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Roztiahneme ho rukami a prekladaním okrajov k stredu vytvarujeme guľatý bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme a necháme opäť 1,5 hodiny kysnúť. Druhá varianta je, že cesto vložíme na noc zabalené do chladničky.
4.
Pred samotným pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry vložíme hrniec a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Pečieme pri teplote 230°C 15 minút tak, že na spodok rúry dáme plech s horúcou vodou. Potom teplotu znížime na 190°C, plech vyberieme a pečieme ďalších 20 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
5.
Podobným spôsobom postupujeme aj pri pečení na kameni. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 15 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Dávate chlieb do mrazničky? Vyhnite si týmto 3 prešľapom a rozmrazené pečivo bude ako práve prinesené z obchodu
Každý, kto dáva chlieb do mrazničky, by mal toto vedieť! Prestaňte robiť tieto 3 veci a bude opäť krásne chrumkavý a ako čerstvý!
Zase ste si kúpili príliš veľa chleba a nie ste si istí, či ho stihnete zjesť než začne chytať pleseň? Bola...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...