Marhuľový koláč z Ricotty
10
porcií
115
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Korpus:
175
g
hladká múka
1
PL
práškový cukor
1
štipka
soľ
100
g
studené maslo
1
ks
žĺtok
2
PL
ľadová voda
Plnka:
9
ks
marhule
3
PL
krupicový cukor
200
g
syr Ricotta
375
g
kyslá smotana
200
g
smotana na šľahanie
200
g
biela čokoláda
5
želatína
postup
1.
Všetky suroviny okrem masla a vody musia mať izbovú teplotu. Múku zmiešame s cukrom a soľou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, žĺtok a 2 lyžice ľadovej vody. Veľmi krátko vypracovávame tuhé cesto, ktoré uložíme do okrúhlej formy tak, aby zakrývalo aj boky. Vložíme ho na 30 minút do mrazničky.
2.
Pred pečením cesto vyberieme, uložíme naň papier na pečenie a zasypeme ho fazuľami. Vložíme ho do rúry a pri teplote 170°C pečieme 15 minút. Potom papier so záťažou vyberieme a pečieme ešte 10 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
3.
V priebehu pečenia korpusu si nachystáme marhule. Umyjeme ich, vykôstkujeme a nakrájame na 1/4. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme krupicovým cukrom a vložíme ich na 10 minút do rúry ku korpusu.
4.
Želatínu namočíme do studenej vody a necháme ju napučať. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme k nej 2 lyžice kyslej smotany a vyžmýkanú želatínu. Zmes miešame vo vodnom kúpeli, dokým sa želatína nerozpustí. Potom ju zložíme z vodného kúpeľa a vmiešame ďalšie 2 lyžice kyslej smotany.
5.
Ricottu zmiešame so smotanou na šľahanie a zvyškom kyslej smotany. Mala by byť hustá a potom za stáleho miešania pridáme želatínu. Touto plnkou naplníme korpus a na vrch uložíme vychladnuté marhule. Koláč vložíme aspoň na 4 hodiny stuhnúť do chladničky.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.