Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Koláč s jahodovým želé

12
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

150 g
hladká múka
30 g
mandľová múka
40 g
práškový cukor
90 g
studené maslo
1 ks
žĺtok
1 štipka
soľ
3 PL
ľadová voda

Panna cotta:

250 g
smotana na šľahanie
30 g
mleté mandle
40 g
práškový cukor
1 KL
citrónová šťava
10 g
plátková želatína

Želé:

500 g
jahody
40 g
trstinový cukor
15 g
plátková želatína
1 KL
citrónová šťava

postup

1.
V miske si zmiešame obe múky, práškový cukor a štipku soli. Pridáme na kocky nakrájané poriadne studené maslo a žĺtok. Po lyžiciach pridávame vodu tak, aby sme vymiesili hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
2.
Vychladnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske tak, aby zakrývalo nielen dno, ale aj boky formy. Na cesto vo forme uložíme papier na pečenie, zaťažíme ho fazuľami a vložíme do rúry. Pri teplote 160°C pečieme cesto 15 minút, potom záťaž s papierom dáme dole a pečieme ešte 10 minút.
3.
Želatínu namočíme do studenej vody a necháme ju napučať. Smotanu spolu s mandľami, cukrom a citrónovou šťavou ohrejeme tak, aby neprešla varom. Dobre v nej rozmiešame vyžmýkanú želatínu a zmes necháme vychladnúť. Keď začne hustnúť, nalejeme ju na vychladnuté cesto. Koláč vložíme na 30 minút do chladničky.
4.
Želatínu opäť namočíme do 100 ml vody. Približne 5 jahôd spolu s cukrom varíme domäkka asi 5 minút. Rozvarené jahody prepasírujeme cez sitko. Pyré opäť ohrejeme, pridáme citrónovú šťavu a želatínu aj s vodou. Za občasného miešania zmes necháme vychladnúť. Zatiaľ si na koláč uložíme zvyšné jahody.
5.
Keď začne želatína hustnúť, nalejeme ju na koláč a opäť ho vložíme do chladničky. Tentoraz to bude najlepšie na celú noc.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Čerešňový kompót
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Leto, to je čas zavárania a konzervovania ovocia rôznymi postupmi. Klasické zaváranie s cukrom pozná každý. Ale...
Uhorkový šalát
Najsviežejšie uhorkové šaláty
Najsviežejšie uhorkové šaláty
5 skvelých šalátov zo šalátoviek, ktoré vás udržia sviežich a hydratovaných počas dlhých letných dní.
Čerešne
Video: Chutný nutričný zázrak – čerešňa
Video: Chutný nutričný zázrak – čerešňa
Vedeli ste, že čerešne majú omladzujúci účinok, prospievajú srdcu a kĺbom alebo to, že znižujú krvný tlak?