Pridať recept

Krehké britské koláčiky - Mince pies

Krehké britské koláčiky - Mince pies
Zdroj: dreamstime
16
porcií
245
minút
vysoká
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

300 g
hladká múka
175 g
studené maslo
3 PL
ľadová voda  
1 štipka
soľ

Plnka:

150 g
čerstvé alebo mrazené brusnice
150 g
čerstvé alebo mrazené červené ríbezle
140 g
hrozienka
50 g
kandizovaná pomarančová kôra
50 g
lúpané mandle
1 ks
mandarinka
80 g
trstinový cukor
1 KL
mletá škorica
1 KL
mletý zázvor
1/2 KL
mleté klinčeky
100 g
maslo
100 ml
portské víno

Ostatné:

1 ks
vaječný žĺtok
1 kg
mlieko

postup

1.
V miske zmiešame preosiatu múku so soľou, pridáme k nej na kocky nakrájané maslo a veľmi rýchlo spracujeme cesto, ktoré pripomína mrveničku. Po lyžiciach do cesta prilievame vodu, dokým nevznikne hladké lesklé cesto. Zabalíme ho do fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku.
 
2.
Mandarínku umyjeme, vydrhneme kartáčom, kôru nastrúhame a šťavu vyžmýkame. Mandle nasekáme na menšie kúsky, spolu s ostatnými surovinami okrem vína ich dáme do hrnca. Na miernom ohni zmes za občasného premiešania varíme 20 minút. Potom ju stiahneme z platničky, primiešame víno a poriadne ju premiešame. Plnku necháme vychladnúť.
3.
Z vychladnutého cesta vykrajujeme kolieska, ktoré dobre pritlačíme na dno formičiek. Naplníme ich plnkou až po okraj a na vrch dáme koliesko cesta, do ktorého urobíme dierky. Koláčiky potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom, vložíme do rúry a pri teplote 170°C pečieme 20 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať