Pridať recept

Babkin koláč s citrónovým krémom

8
porcií
250
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

200 g
hladká múka
25 g
zemiakový škrob
50 g
práškový cukor
150 g
studené maslo
2 ks
žĺtok
1 štipka
soľ
2 PL
ľadová voda  

Krém:

500 ml
plnotučné mlieko
1 ks
citrón
60 g
práškový cukor
30 g
hladká múka
5 ks
žĺtok

Ostatné:

1 ks
vajce na potretie
1 PL
mlieko
trochu
práškový cukor na posypanie

postup

1.
Múku preosejeme spolu so zemiakovým škrobom a cukrom. Primiešame soľ, na kocky nakrájané maslo, žĺtky, vodu a vypracujeme veľmi rýchlo hladné cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme chladiť na 30 minút do chladničky.
 
2.
Cesto rozdelíme na dve časti, obe rozvaľkáme na plát hrubý cca 3 mm. Vyrežeme kruh o priemere koláčovej formy a ten vložíme do chladničky. Druhú časť rozvaľkáme o niečo väčšiu ako je koláčová forma tak, aby cesto zakrývalo aj okraje. Dno poprepichujeme a formu s cestom vložíme na 2 hodiny do chladničky.
3.
Medzitým z citróna nastrúhame kôru a vyžmýkame šťavu, potrebujeme jej cca 150 ml. Mlieko zohrejeme s citrónovou kôrou. V kovovej miske vyšľaháme metličkou cukor s múkou a žĺtkami. Pomaly k nim prilievame teplé mlieko a citrónovú šťavu. Misu postavíme nad vodný kúpeľ a za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý nalejeme na vychladnuté cesto.
4.
Prikryjeme ho druhým plátom cesta, okraje poriadne pritlačíme, aby krém nevytiekol. Vajíčko rozšľaháme s mliekom a potrieme ním vrch cesta. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 160°C a pečieme cca 45 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať