Pridať recept

Krehký koláč s arašidovým maslom

8
porcií
170
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

200 g
hladká múka
100 g
studené maslo
60 g
práškový cukor
2 ks
žĺtok
1 štipka
soľ
3 PL
ľadová voda  

Plnka:

200 ml
smotana na šľahanie
80 g
trstinový cukor
250 g
arašidové maslo
1 štipka
morská soľ

Krém:

25 g
kakao
40 g
krupicový cukor
45 ml
voda
200 ml
smotana na šľahanie
130 g
kvalitná horká čokoláda

postup

1.
Preosiatu múku zmiešame s cukrom, soľou, pridáme na kocky nakrájané maslo, žĺtky a veľmi rýchlo vypracujeme mrveničku. Po lyžiciach do cesta pridávame vodu, dokým nevznikne hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
 
2.
Pripravíme si formu na koláč, cesto rozvaľkáme tak, aby pokrývalo aj boky formy. Na cesto položíme papier na pečenie a naň nasypeme fazule. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 15 minút. Potom dáme dole záťaž s papierom a pečieme ešte 5 minút.
3.
Smotanu zmiešame v kovovej miske s cukrom a 30 minút ju za občasného miešania varíme vo vodnom kúpeli. V priebehu varenia by mala trošku peniť a ku koncu trochu zhustnúť. Potom misku dáme dole z vodného kúpeľa a do smotany vmiešame arašidové maslo a štipku soli. Za občasného miešania necháme krém vychladnúť.
4.
Kakao zmiešame s cukrom a vodou v kovovej miske nad vodným kúpeľom. V priebehu ohrievania prilievame smotanu, až sa zmes spojí a kakao sa v nej rozpustí, dáme misku dole z vodného kúpeľa. Primiešame čokoládu rozlámanú na malé kúsky a vymiešame hladký krém. Vložíme ho na hodinu do chladničky a občas premiešame.
5.
Mierne stuhnutú arašidovú plnku navrstvíme na predpečený korpus. Trošku si môžeme nechať a ozdobiť tak povrch koláča. Koláč vložíme na 30 minút do chladničky. Na vychladnutú plnku nalejeme čokoládový krém, zvyšnú plnku odloženú na ozdobu a koláč dáme opäť do chladničky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať