Pridať recept

Čokoládové cupcakes s karamelovým krémom

ingrediencie

Korpus

115 g
rastlinný tuk na pečenie Hera Maslová príchuť
2 ks
vajce
240 ml
cmár
2 ČL
vanilkový extrakt
60 g
kakao
265 g
hnedý cukor
230 g
hladká múka
1 ČL
prášok do pečiva
1/2 ČL
sóda
1/2 ČL
soľ
150 g
kvalitná horká čokoláda

Slaná karamelová omáčka

122 ml
smotana na šľahanie
1/2 ČL
vanilkový extrakt
110 g
kryštálový cukor
1/2 ČL
hrubozrnná soľ

Karamelový krém

250 ml
plnotučné mlieko
1 balíček
karamelový puding
70 g
kryštálový cukor
200 g
rastlinný tuk na pečenie Hera Maslová príchuť

Dodzobenie

čokoláda na ozdobu

postup

Čokoláda patrí k najobľúbenejším sladkým pochúťkam. Prečo ju tak milujeme? Pretože sa vďaka svojej krémovej konzistencii rozplýva na jazyku, pretože je vyznaním lásky, pretože sa z nej dajú pripravovať skvelé dobroty a pretože tak úžasne chutí a omamne vonia. Toto všetko sú dôvody, prečo 13. septembra oslavujeme Medzinárodný deň čokolády. Ako inak osláviť tento sviatok ako sladkou, ideálne čokoládovou pochúťkou?
1.
Formu na muffiny vyložíte košíčkami. Rúru predhrejete na 180 °C.
 
2.
V menšej miske zmiešate rozpustenú a vychladnutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť, vajíčka, cmar a vanilkový extrakt. V ďalšej väčšej mise spojíte múku, kakao, cukor, prášok do pečiva, sódu a soľ. Múčnu zmes je lepšie vždy preosiať. Nakoniec do zmesi vmiešate čokoládu nalámanú na menšie kúsky. Do suchej zmesi opatrne pomocou stierky vmiešate mokrú zmes. Cesto navrstvíte do pripravených košíčkov a pečiete 20 minút, alebo kým špajdľa z cesta nevyjde suchá.
3.
Väčšiu časť mlieka nalejete do kastrólika, pridáte cukor a povaríte. Puding dobre rozmiešate vo zvyšnom mlieku a pridáte k vriacej zmesi a miešate, kým zmes nezhustne. Necháte krátko povariť. Táto časť je dôležitá, zbavíte sa tak príchuti škrobu. Puding necháte vychladnúť (aby sa vám nevytvorila na povrchu kožka, prikryjete ho potravinárskou fóliou). Do vychladnutého pudingu po častiach vmiešavate rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť a vyšľaháte do hladkého krému.
4.
Nakoniec si pripravíte slaný karamel. Smotanu spolu s vanilkovým extraktom zahrejete na miernom ohni – nevaríte! Medzitým si vezmete hrniec so hrubým dnom a zahrejete spolu cukor s vodou. Zohrievate na silnom plameni a zmes nemiešate. Takto necháte prebublať 6-8 minút, alebo kým sa zmes nezafarbí do zlato-hnedej farby. Hneď potom dáte dole z platne, aby sa vám karamel nepripálil. Pomocou metličky do karamelu zašľaháte pripravenú smotanu ochutenú vanilkovým extraktom. Ak sa v zmesi tvoria hrudky, vrátite ju ešte na chvíľu nad mierny plameň a rozmiešate dohladka.
5.
Kým karamel chladne, vmiešate do neho zľahka soľ. Karamelom pomocou lyžičky polievate pripravené cupcakes. Nakoniec dozdobíte pripraveným krémom a na vrch dáte kúsky čokolády.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať