Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kysnutá vianočka

4
porcie
55
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1/2 kg
múka polohrubá
2,5 dl
mlieko
1 kocka
droždie
2 PL
kryštálový cukor
1/2 ČL
soľ
2 ks
vajce
1 ks
vajce na potretie
1,5 PL
rastlinný olej
1/2 balíček
prášok do pečiva DrOetker
50 ks
sušené hrozienka

postup

Vianočka z kysnutého cesta je koláč na sviatok, či piatok. Osobitné miesto má však na vianočné sviatky, kedy dokreľuje sviatočnú atmosféru. Pre lahodnejšiu chuť sa do nej pridávajú sušené hrozienka.
1.
Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, cukor, olej, vajcia, prášok do pečiva a soľ spolu s kváskom zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Nakoniec pridáme sušené hrozienka, ktoré boli namočené vo vode cca 10 minút.
2.
Cesto nemusí kysnúť a môžeme ho hneď rozdeliť na 5 kusov, z ktorých vyvaľkáme 5 prútov na pletenie vianočky. Na vymastený a múkou vysypaný plech položíme 3 prúty spletené do vrkoča, ktoré potrieme vodou. Na spletený vrkoč položíme ďalšie 2 prúty, ktoré iba stočíme do špirály. Vrchný pletenec môžeme o spodný vrkoč prichytiť špajdlami. Vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a dáme upiecť na cca 25 minút. Dobrú chuť!
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Fotorecept: Čokomafiny s pitahayou
Pitahaya - dračie ovocie
Pitahaya - dračie ovocie
Pitahaya je plod kaktusu - lahodné ovocie, ktorý chuťou pripomína kiwi. Pôvod má v Strednej Amerike. Pestuje sa aj...
Crème brûlée
Créme brulée - francúzska špecialita, ktorú si zamilujete
Créme brulée - francúzska špecialita, ktorú si zamilujete
Créme brulée je typická francúzska špecialita. Tento lahodný vanilkový múčnik Créme brulée sa najčastejšie vyslovuje...
kucharske knihy
Knižný tip: Z fitka do kuchyne 1
Knižný tip: Z fitka do kuchyne 1
Aj vy pravidelne cvičíte a vôbec nechudnete? Niečo sa podarí zhodiť, ale nie toľko ako ste čakali? Určite viete,...