Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kysnutá vianočka

4
porcie
55
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1/2 kg
múka polohrubá
2,5 dl
mlieko
1 kocka
droždie
2 PL
kryštálový cukor
1/2 ČL
soľ
2 ks
vajce
1 ks
vajce na potretie
1,5 PL
rastlinný olej
1/2 balíček
prášok do pečiva DrOetker
50 ks
sušené hrozienka

postup

Vianočka z kysnutého cesta je koláč na sviatok, či piatok. Osobitné miesto má však na vianočné sviatky, kedy dokreľuje sviatočnú atmosféru. Pre lahodnejšiu chuť sa do nej pridávajú sušené hrozienka.
1.
Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, cukor, olej, vajcia, prášok do pečiva a soľ spolu s kváskom zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Nakoniec pridáme sušené hrozienka, ktoré boli namočené vo vode cca 10 minút.
2.
Cesto nemusí kysnúť a môžeme ho hneď rozdeliť na 5 kusov, z ktorých vyvaľkáme 5 prútov na pletenie vianočky. Na vymastený a múkou vysypaný plech položíme 3 prúty spletené do vrkoča, ktoré potrieme vodou. Na spletený vrkoč položíme ďalšie 2 prúty, ktoré iba stočíme do špirály. Vrchný pletenec môžeme o spodný vrkoč prichytiť špajdlami. Vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a dáme upiecť na cca 25 minút. Dobrú chuť!
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Pfannkuchen
11 dokonalých receptov na slané palacinky
11 dokonalých receptov na slané palacinky
Palacinky nemusia byť iba sladké. Naplniť ich môžte špenátom, šunkou, syrom, mäsom, hubami. Presvedčte sa s nami.
Shortbread
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Slivkové buchty, jablková štrúdľa, bábovka, muffiny alebo klasika v podobe ovocnej bublaniny? Všetky tieto sladké...
Fotorecept:
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
O tom, že kreativita kuchárov nepozná hranice svedčí aj fakt, že dnes si môžete dopriať tatarák z lososa, tuniaka,...