Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Fotorecept: Jablkový koláč s karamelom a orechmi

8
porcií
85
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

CESTO

280 g
hladká múka
1 štipka
soľ
175 g
studené maslo
3 PL
studená voda
1 ks
vajce

KARAMEL

150 g
kryštálový cukor
150 g
maslo
2 hrste
orechy
2 PL
rum

JABLKOVÁ NÁPLŇ

5 ks
jablko
citrónová šťava

postup

spojenie jabĺk, orechov a karamelu tvorí tento vynikajúci koláč
1.
múku zmiešame so štipkou soli, pridáme studené, nasekané maslo a prstami spájame cesto tak, že nám vznikne mrvenička, pridáme vajíčko a vodu a rýchlo zamiesime cesto, zabalíme ho do fólie a uložíme ho do chladničku aspoň na pol hodiny
2.
kryštálový cukor upálime, keď je celkom tekutý pridáme orechy, časť dávam celé a časť pomleté a chvíľu povaríme, potom odstavíme a pridávame po kúskoch maslo, vždy kúsok zapracovať, vymiešať dohladka a znovu pridať kúsok masla až nakoniec získame krásny lesklý karamel... rum môžete, ale nemusíte pridať, ak sa vám nechce piplať s karamelom použite kupované karamelové Salko
3.
studené cesto rozdelíme na dve časti, jednu časť rozvaľkáme a vystelieme ňou okrúhlu formu
5.
jablká očistíme, nastrúhame, pokvapkáme citrónom, ak sú jablká veľmi kyslé môžeme pridať cukor... jablká rozložíme na karamel, ak treba trochu ich vyžmýkame
6.
vyvaľkáme druhú časť cesta, položíme na vrch koláča, okraje pozahýbame a ak nám ostalo cesto môžeme vykrojiť ozdoby a poukladať na vrch koláča... koláč zvrchu popicháme vidličkou
7.
pečieme na 180°C asi 40 minút... koláč krájame až keď úplne vychladne
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Slivky
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Slivky nielenže skvelo chutia, ale sú nabité vitamínmi a minerálmi, upravujú krvný tlak, pomáhajú s trávením a majú...
Favorite popcorn
Pukance - popcorn či popsorgon
Pukance - popcorn či popsorgon
No kto by sa ešte s nimi nestretol? Popcorn - pukance, čiže kukuričná pochúťka k vínu, na chrumkanie pri dobrom filme...
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.