Pridať recept

Juhočeské kysnuté zdobené koláče

Detail on a Czech Traditional Poppy Pies with Almond, Curd and Plum Jam on old Wooden Table
Zdroj: iStockphoto

ingrediencie

500 g
hladká múka
100 g
tuk
100 g
práškový cukor
30 g
droždie
1/4 liter
vlažné mlieko
2 ks
žĺtok
podľa chuti
citrónová kôra, soľ

Plnka:

podľa chuti
mak, tvaroh, slivkový lekvár

postup

1.

Do malého množstva vlažného mlieka s cukrom rozdrobíme droždie, rozmiešame a urobíme kvások. Potom pridáme múku so soľou, vajce so žĺtkom a nastrúhanú kôru. Prilejeme zvyšné mlieko a vypracucjeme cesto a necháme vykysnúť. 

 
2.

Cesto rozdelíme na viac dielov, vytvarujeme bochníky, ktoré rozvaľkáme na kolieska. Prenesieme do vymasteného pekáča a vnútro pritlačíme, aby okraje boli vyššie. Naplníme plnkou, okraje potrieme rozšľahaným vajcom a necháme kysnúť 20 minút. Pečieme v rúre 20 - 30 minút.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Milované moravské koláče v
Milované moravské koláče v 3 troch vynikajúcich verziách
Tradičné koláčiky, ktoré predstavujú prechod medzi pečenými buchtami a valašským frgálom.
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Kysnuté rožteky bez plnky
Fantastické kysnuté rožteky: Sú také dobré, že nepotrebujú žiadnu plnku
Pripravte si tieto vynikajúce sladké rožky k rannej či poobedňajšej káve.
Valašský frgál
Vyskúšajte frgál: Okrem povestnej slivovice pripravujú na Valašsku aj tento tradičný koláč
Valašský frgál poteší všetkých milovníkov kysnutého cesta a sladkých plniek.
Poctivé moravské koláče: 15 receptov na koláčovú klasiku z Moravy
Poctivé moravské koláče: 15 receptov na koláčovú klasiku z Moravy
Voňavé kysnuté cesto, sladká plnka a bohatá posýpka sú charakteristické pre tradičné moravské koláče,...